Nazwa
tego dania wzięła się z miejsca jego wykonania podczas pobytu w
Szczecinie, z okazji zjazdu rodzinnego. Pani domu z natłoku
dodatkowych obowiązków „wypadła z obiegu” i znając moje
możliwości powiedziała: masz co potrzeba, gońców do sklepu też
i … kuchnia twoja, aha,Kazik, będzie około 18-20 osób.
Siostrzeńcy,
oczywiście biegli w poszukiwaniach internetowych podali hasło: „ ...
wujek zrobi to swoje mięso pieczone z grzybami, mamy dużo prawdziwków...”
, a ich narzeczone wtórowały im zawzięcie. No i złapali mnie na
haczyk. Wiedzieli (od moich córeczek(!), że ryby i grzyby to moje
ulubione składniki, nawet pamiętali o mleku dla mnie (zawsze w
kuchni muszę mieć mleko do picia gdy mi zaschnie w gardle). Oczywiście obaj panowie (28,26 lat) zagonieni zostali do prac pomocniczych.
Nawet
foty za mnie zrobili, tylko okazało się że skrócili sobie sesję
i na talerzach już nie zdążyli. Jak powiedzieli mi: to z głodu,
bo oczy napędziły im soków do żołądka, a i na stole nie bardzo
było im jak „fotkować”.
Przepis podaję na 10 porcji, co nie znaczy, że musi być tyle osób przy stole, ale pieczenie odbywało się w dwóch rękawach i rozłożone było na dwa półmiski.
Składniki.
*
10 kotletów schabowych 1,5 – 2 cm;
*
10 kapeluszy prawdziwków;
*
11 szt. 1 cm dużych plastrów cebuli;
*
1 łyżka miodu gorczycznego;
*
100g masła;
*
5 gruszek twardych;
*
10 dag boczku wędzonego surowego;
*
po 1 łyżeczce: pieprzu zielonego świeżo zmielonego; słodkiej
papryki, bazylii, lubczyku, soli;
*
1 duża łyżka zmielonych orzechów laskowych,
*
1 łyżeczka płaska kminu rzymskiego;
*
ok 50 ml piwa ciemnego.
Sos
*
20 dag pieczarek;
*
2 owoce papryki;
*
1-2 średnie cebule;
*
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
*
po ¼ łyżeczki chili,
czosnku granulowanego i soli;
*
1 łyżka niezbyt czubata mazeiny (skrobia kukurydziane)¹]
*
50 ml oleju z ryżu;
*
20 ml przegotowanej zimnej wody.
Oraz
odpowiedniej wielkości rękaw do pieczenia, lub naczynie
żaroodporne, ale niewiele większe od wsadu i 3-4 długie patyki szaszłykowe z bambusa.
-------
------- -------
¹]
– często jako
zamiennik stosowana jest mąka kukurydziana, jest to błędem (nawet
granulacja jest inna), lepiej już użyć mąkę z ryżu.
Wykonanie.
Mięso
posmaruj z obu stron miodem, posyp mieszanką przypraw z solą,
odstaw na 2-3 godziny. Kapelusze prawdziwków zalej wrzątkiem, dotuj
do miękkości w minimalnej ilości wody.
Kotlety
przekładaj kapeluszami prawdziwków i plastrami cebuli, "zszyj" w całość patykami szaszłykowymi,
włóż do
rękawa na uprzednio podłożony boczek pokrojony w drobną kostkę,
wokół poukładaj ćwiartki obranych
gruszek. Miskę w której spoczywało mięso opłucz wywarem z
grzybów, dodaj orzecha i kminu oraz roztopione masło, polej mięso
tak by możliwie dużo dostało się między plastry.
Zapiekaj
ok 50 min. w temp 180-190º
C z termoobiegiem (lub +20 bez t-obiegu), rozetnij rękaw (odkryj
naczynie w którym pieczesz mięso), polej piwem i dopiekaj do
zbrązowienia mięsa ok 10 minut. Powstały sos z pieczenia, zlej do
zrobionego sosu.
Pieczarki
pokrojone w ćwiartki/ósemki oraz cebulę pokrojoną w kostkę,
podsmaż razem do ich lekkiego zbrązowienia na oleju z ryżu, dodaj
pokrojoną nieregularne kawałki paprykę, przykryj, poduś około
5 minut.
Mazeinę
i pozostałe suche składniki wymieszaj z wodą, dodaj do pieczarek i
papryki, wymieszaj, zagotuj, dolej sos z pieczenia mięsa i jeśli sos będzie jeszcze za gęsty, dodaj nieco wrzątku ( z mojego
doświadczenia to rozcieńczanie raczej będzie zbędne). Sos nie
powinien być zbyt lejący się jak np. gulaszowy.
Mięso
układaj na podlanym uprzednio sosie.
Można
podawać tradycyjne z ziemniakami, ale z każdą odmianą ryżu jest
super smaczne, nawet bardziej polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz