Zdaję sobie sprawę, że ta odmiana odbiega od tej kiełbasy, prawdopodobnie rodem z kraju matadorów, dlatego tak ją nazwałem.
Chorizo
właściwe nie jest poddawane takiej termicznej obróbce, ale nie
każdy z nas lubi wędlinę właściwie surową, stąd moja mała
odmiana. Dodatek papryk wędzonych spełnia nieco swoją role i
nadaje specyficznego smaku i w tym przypadku. Skład pozostały w
zasadzie nie odbiega od robionego już przeze mnie chorizo w jelicie,
które znikło, mimo niezbyt udanej wersji. Tamten produkt nie udał
się z powodu zbyt dowolnej zmiany (eksperymentu!) jaką zastosowałem
wówczas. Dałem wędzony boczek i nieco za dużo wołowiny, wyszedł
„trociniak”, chociaż w smaku produkt był nawet super.
Odmiana
niniejsza chorizo jaką proponuję, jest dużo łagodniejsza, chociaż
swój charakter, w pewnym stopniu, zachowuje. Wersja z pieprzem
zielonym w miejsce papryki ostrej jest bardzo ciekawa smakowo i warta
sporządzenia.
Na foto, z lewej chorizo tylko wieprzowe, po prawej z dodatkiem mięsa drobiowego, czyli nieco "chudsze".
Składniki.
Ilość
składników na 2 szynkowary o poj. 0, 9-1,0 kg
*
40 dag boczku surowego b/k, niezbyt tłustego;
* 80 dag kg łopatki wieprzowej;
* 80 dag kg łopatki wieprzowej;
*
60 dag filetów z drobiu (użyłem tym razem filet z kury);
*
6-7 dużych ząbków czosnku;
*
¾ szklanki papryki
mielonej słodkiej wędzonej;
*
¾ -1 łyżki papryki
mielonej ostrej wędzonej; ¹]
*
1 malutka (deserowa) płaska łyżeczka imbiru mielonego;
*
1 '' ''
'' cząbru;
*
1 '' ''
'' gorczycy mielonej;
*
1 '' ''
'' jałowca mielonego;
*
½ '' ''
'' kminku mielonego;
*
1 '' '' '' mączki grzybowej;
*
¼ malutkiej łyżeczki
gałki muszkatołowej;
*
1-2 łyżki oregano suszonego;
*
1 łyżka płaska cukru;
*
1 łyżka płaska soli morskiej/kamiennej (podaję niezbędną
ilość);
*
10 g Agar-Agar lub ok 2x tyle żelatyny w proszku.
-------
------- -------
¹]
– zamiast papryki można użyć taką samą ilość zmielonego
pieprzu naturalnego, wówczas zalecam pieprz zielony;
Wykonanie.
Powycinaj z łopatki wszystkie ścięgna, tłuszcz usuń żyłki i zmiel je na najdrobniejszym sitku (4 mm), boczek (usuń ewentualne chrząstki i resztki kości) na większych (8 mm), łopatkę na jeszcze większych ( 12 mm).
Powycinaj z łopatki wszystkie ścięgna, tłuszcz usuń żyłki i zmiel je na najdrobniejszym sitku (4 mm), boczek (usuń ewentualne chrząstki i resztki kości) na większych (8 mm), łopatkę na jeszcze większych ( 12 mm).
Wyrób
na jednolitą masę wszystkie trzy mielonki- składniki, dodając do
nich ok ⅔
suchych
składników-przypraw. Oddziel z masy wieprzowiny ⅓
mięsa,
dodaj mięso z drobiu pokrojone w 1-2 cm kostkę oraz oddzieloną
resztę przypraw, wymieszaj dokładnie również tą część.
Odstaw
obie porcje do przegryzienia na 5 – 6 godzin.
Dodaj
do każdej Agar-Agar lub żelatynę , dokładnie wymieszaj.
Napełnij
mięsem 2 woreczki przeznaczone do użycia w szynkowarach, do wagi 90
dag.
Najlepiej
nakładać mięso w woreczki włożone do szynkowara, z boku
wkładając rurkę odpowietrzającą (używam do tego dwa segmenty
antenki teleskopowej), sam wsad w woreczku wsad powinien być ścisły,
bez pęcherzy powietrza.
Czas
obróbki termicznej szynkowarów w kąpieli wodnej, wkładaj je do
wody dopiero po osiągnięciu temperatury ok 90º
C, po jej spadku utrzymuj przez 2
godziny w temperaturze 80 - 85º
C. Wody w garnku powinno być ok 1,5 – 2 cm ponad wsad, zawartość
szynkowara.
Następnie
zrób szybkie pełne
wystudzenie
szynkowarów wraz z zawartością, w zimnej kąpieli wodnej. Po
wyjęciu wsadów należy je pozostawić w chłodziarce do
maksymalnego obniżenia temperatury. Można również po wystudzeniu
wstępnym, pozostawić w pojemnikach do pełnego wychłodzenia w
lodówce.
Produkt
nie jest trwałym, dlatego część lepiej zamrozić, bez szkody dla
walorów smakowych.
Szkoda, że nie posiadam szynkowara...bo już bym robiła. Świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWitaj w "moim domu", wpadaj częściej w odwiedziny. Szynkowar zakupiłem na allegro. Właściwie trzy, ale jeden dałem w prezencie komuś. Dwa są w użyciu. Kupując dobierz od razu termometr, ale taki z wydłużonym czujnikiem, na elastycznym przewodzie, bardzo wygodny, bo po ustawieniu temperatury sam alarmuje "skoki" i można regulować temperaturę kąpieli.
OdpowiedzUsuńJak możesz to podaj z łaski swojej typ termometru, lub jakieś szczegóły. Nie mogę znaleźć żadnego, który jest potrzebny do kontroli temp np. kąpieli wodnych. mam jedynie taki wkłówany do mięsa.
Usuńhttp://allegro.pl/termometr-do-zywnosci-z-sonda-185609-do-wedzarni-i3765068358.html
UsuńCzy te przyprawy mozna uzyc do chorizo dojrzewajacego ?? Wiadomo papryka obowiazkowa :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, można, tylko zmniejsz ilość cukru o połowę i bez AGARU
OdpowiedzUsuń