Zastanawiałem
się dlaczego nie ma barszczu polskiego, a jest ukraiński.
Pseudofilozoficzne rozważania doprowadziły mnie na skraj absurdu
kolorystycznego z odsunięciem czegoś co nadaje barwę nieco
czerwonawą tej pysznej zupie. Uważam że nazwanie tego mojego anty barszczu:
„barszcz polski” byłoby nadużyciem patriotyzmu, dlatego
nazwałem go właśnie tak jak w tytule. Czy smakowo zasługuje na
jakiekolwiek inne miano, zadecyduj, po ugotowaniu i wpisz swoją
uwagę, za co będę wdzięczny.
Składniki.
*
1 porcja rosołowa (ok 50 dag);
*
30 dag żeberek wędzonych (lub kości wędzonych);
* 2 szklanki fasoli kolorowej dużej;
* 2 szklanki fasoli kolorowej dużej;
*
5 liści kapusty białej;
*
2 średnie marchewki;
*
1 średnia pietruszka;
*
5 dag selera;
*
10 cm pora części zielonej wewnętrznej;
*
3-4 średnie ziemniaki;
*
1 łyżka mączki grzybowej;
*
1 łyżka suszonego lubczyku;
*10-15
liści laurowych;
*
5-7 ziaren ziela angielskiego;
*
1 łyżeczka masła klarowanego;
*
1-2 cebule (wielkości jaja kurzego);
*
1 czubata łyżka mąki do zasmażki;
*
2 łyżki kopru mrożonego/świeżego;
*
sól i pieprz czarny świeżo mielony, do smaku.
Opcjonalnie
śmietana do zup, lub 2 szklanki mleka 0,5%, do zabielenia, chociaż
bez zabielenia ma swój niepowtarzalny wspaniały smak.
Wykonanie.
Wykonanie.
Namocz
na noc fasolę.
Sporządź
( minimalna ilość wody) wywar z porcji rosołowej i żeberek
wyjmij je z wywaru (mięso po oczyszczeniu kości wykorzystaj do np.
Gryczanki ).¹]
Otrzymany wywar proponuję odszumować. Dolej wrzątku do ilości ok 2-3 litry.
Otrzymany wywar proponuję odszumować. Dolej wrzątku do ilości ok 2-3 litry.
Fasolę
osobno ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyła, ale nie
sól wcale.
Liście
kapusty pokrój w 2 cm kwadraty, jarzyny w słupki dość grube, pora
w krążki, ziemniaki w średnią kostkę.
Po
usunięciu wkładu mięsnego włóż wszystkie pokrojone jarzyny,
liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem na średnim
ogniu. Po 20 minutach dodaj ziemniaki.
Mączkę
grzybową dodaj po ok 30 minutach gotowania. Dodaj również fasolę
z wodą w której się gotowała.
Gdy
już jarzyny będą miękkie dodaj sól i pieprz, po 5-7 minutach
sprawdź smak , jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem, teraz dodaj
lubczyk.
Z
masła, cebuli pokrojonej dość grubo, podsmażonej na lekki brąz i
mąki zrób brązową zasmażkę, dodaj do zupy, równocześnie dodaj
koper, zagotuj.
Smacznego.
Jeśli
będziesz dodawać śmietanę lub mleko, sprawdź czy nie trzeba
doprawić.
------- ------- -------
------- ------- -------
¹]- często mięso po ugotowaniu drobno siekam i zamrażam, po uzbieraniu się solidnej porcji rozmrażam,dodaję mięso surowe i robię pseudo kołduny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz