czwartek, 7 marca 2013

Anty barszcz

Zastanawiałem się dlaczego nie ma barszczu polskiego, a jest ukraiński. Pseudofilozoficzne rozważania doprowadziły mnie na skraj absurdu kolorystycznego z odsunięciem czegoś co nadaje barwę nieco czerwonawą tej pysznej zupie. Uważam że nazwanie tego mojego anty barszczu: „barszcz polski” byłoby nadużyciem patriotyzmu, dlatego nazwałem go właśnie tak jak w tytule. Czy smakowo zasługuje na jakiekolwiek inne miano, zadecyduj, po ugotowaniu i wpisz swoją uwagę, za co będę wdzięczny.
Składniki.
* 1 porcja rosołowa (ok 50 dag);
* 30 dag żeberek wędzonych (lub kości wędzonych);
* 2 szklanki fasoli kolorowej dużej;
* 5 liści kapusty białej;
* 2 średnie marchewki;
* 1 średnia pietruszka;
* 5 dag selera;
* 10 cm pora części zielonej wewnętrznej;
* 3-4 średnie ziemniaki;
* 1 łyżka mączki grzybowej;
* 1 łyżka suszonego lubczyku;
*10-15 liści laurowych;
* 5-7 ziaren ziela angielskiego;
* 1 łyżeczka masła klarowanego;
* 1-2 cebule (wielkości jaja kurzego);
* 1 czubata łyżka mąki do zasmażki;
* 2 łyżki kopru mrożonego/świeżego;
* sól i pieprz czarny świeżo mielony, do smaku.
Opcjonalnie śmietana do zup, lub 2 szklanki mleka 0,5%, do zabielenia, chociaż bez zabielenia ma swój niepowtarzalny wspaniały smak. 
Wykonanie.
Namocz na noc fasolę.
Sporządź ( minimalna ilość wody) wywar z porcji rosołowej i żeberek wyjmij je z wywaru (mięso po oczyszczeniu kości wykorzystaj do np. Gryczanki ).¹] 
Otrzymany wywar proponuję odszumować. Dolej wrzątku do ilości ok 2-3 litry.
Fasolę osobno ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyła, ale nie sól wcale.
Liście kapusty pokrój w 2 cm kwadraty, jarzyny w słupki dość grube, pora w krążki, ziemniaki w średnią kostkę.
Po usunięciu wkładu mięsnego włóż wszystkie pokrojone jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu. Po 20 minutach dodaj ziemniaki.
Mączkę grzybową dodaj po ok 30 minutach gotowania. Dodaj również fasolę z wodą w której się gotowała.
Gdy już jarzyny będą miękkie dodaj sól i pieprz, po 5-7 minutach sprawdź smak , jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem, teraz dodaj lubczyk.
Z masła, cebuli pokrojonej dość grubo, podsmażonej na lekki brąz i mąki zrób brązową zasmażkę, dodaj do zupy, równocześnie dodaj koper, zagotuj.
Smacznego.
Jeśli będziesz dodawać śmietanę lub mleko, sprawdź czy nie trzeba doprawić.
       -------      -------      -------
¹]- często mięso po ugotowaniu drobno siekam i zamrażam, po uzbieraniu się solidnej porcji rozmrażam,dodaję mięso surowe i robię pseudo kołduny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz