czwartek, 11 sierpnia 2011

Kapary polskie jeszcze inaczej

   Podaję drugi przepis, a właściwie cztery w nim zawarte, różniące się nieznacznie bo tylko dodatkami, ale w smaku stanowiące pełną odrębność.
Składniki
* ok 1,0 kg nasion nasturcji (dobrze dojrzałych ale jeszcze zielonych);
* 20 dag ogórka obranego, po pozbawieniu nasion, pokrojonego w 0,5cm kostkę; ¹)
* 4-5
łyżek soli;
* 3 łyżki
cukru;
* ¾
łyżeczki kwasku cytrynowego;
* 16 łyżek
oleju z pestek winogron lub słonecznikowego;
* 16
 liści laurowych;
* 30
ziaren ziela ang.;
* ok 40
ziaren pieprzu czarnego;
* po 16 ś
wieżych listków bazylii i mięty, tyleż łodyżek estragonu;
* 1-2
strąki chili (suszone);
* 5 -10
ząbków czosnku;
* 5 średnich kapeluszy grzybów suszonych;
* 1 kostka bulionu grzybowego(lub jarskiego);
* ok 1,5 litra octu jabłkowego/winnego; 
+ opakowania:
16 słoiczków poj. 200g >( po koncentracie pomidorowym, chrzanie).
-----------------------------------------
¹
)- nie podaję wagi ogórka świeżego , ze zrozumiałych względów.
Wykonanie
  Nasiona, dobrze wypłukane, zasyp po wierzchu 3-ma łyżkami soli i 2 cukru na noc, nie mieszaj, pozostaw na noc. Kapelusze grzybów, namocz na noc, rano gotuj ok 15 minut, pod koniec gotowania wsyp ½ łyżeczki soli pozostaw do wystudzenia.
  Przyszykuj ogórki (jak w „składnikach"), przesyp ok.1 łyżki soli, wymieszaj wstaw na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
 Nasiona odcedź, przepłucz, wrzuć do garnka
zalej wrzątkiem, doprowadź do wrzenia i na mocnym ogniu gotuj ok 5 minut , przepłucz zimną wodą, pozostaw na sicie. Po zalaniu nasion wrzątkiem wstaw w naczyniu następną porcję wody by przygotować znów wrzątek.

W międzyczasie:

- przygotuj wrzątek i po odcedzeniu nasion wlej go do garnka, dodaj całość ziela angielskiego i liści laurowych, wsyp ½ łyżki soli i 1 cukru, zagotuj, wsyp odcedzone nasiona, jeśli trzeba dolej wrzątku tak by wody było na ok 2 cm ponad nasiona(!), dodaj kwasek cytrynowy i gotuj, „pyrkotaj"pod przykryciem jeszcze 10-15 minut, dodając, w międzyczasie, kostkę grzybową (lub jarską).
  Nasiona powinny być „al dente”, niezbyt miękkie. Po ugotowaniu pozostaw na ok 1 godzinę w wodzie, w której się gotowały. Następnie odcedź, usuń wszystkie dodatki wrzucone do gotowania, jeśli trzeba wypłucz nasiona w przegotowanej zimnej wodzie.
Słoiki podziel na 4 grupy czyli na każdy"smak" np.;

1) z ogórkiem i grzybkiem;

2) z ogórkiem i papryką+dymką;

3) z ogórkiem i papryką +czosnkiem> 3 ząbki;

4) z ogórkiem i chili.

  Wrzuć do słoiczków z poz. 1) i 4) po ½ ząbka czosnku, a do każdego po 1 liściu bazylii, po 1 liściu mięty, łodyżce estragonu, dodaj ziarna pieprzu (ale nie dawaj do tych , do których zdecydujesz się dodać po kawałku chili), kapelusze grzybów możesz pokroić na części lub całe dodać na dno(!). Wkładaj odcedzone kosteczki ogórka, ziarna nasturcji.

Słoiczki napełniaj mniej więcej do górnego załamania (lekko wstrząsając słoiczkiem), Wlej po łyżce oleju, zalej czystym octem jabłkowym/winnym do ok 1 cm od krawędzi. Bez rozcieńczania(!)

Uwaga (nie tylko) dla początkujących: aby zachować w miarę równy podział, stosuję wrzucanie po łyżce „wsadu” do każdego słoika kolejno aż do wyczerpania całości.

Pasteryzuj/gotuj słoiczki 10 minut.

Zastosowanie:

-dodatek do sałatek, do dekoracji , przekąsek ... lista jest dość długa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz