Nadszedł czas zbioru nasion nasturcji, jak też ich przetworzenia. Może skorzystasz z tego przepisu, jeśli nie to może z następnego? Zapewniam , warto.
Składniki.
* 80 dag nasion nasturcji (dobrze dojrzałych ale jeszcze zielonych);
* 3 łyżki soli;
* 3 łyżki cukru;
* ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego;
* 10 łyżeczek oleju z pestek winogron lub słonecznikowego;
* 5-8 szt. liści laurowych;
* 10+10ziaren ziela ang.;
* 20 szt. ziaren pieprzu zielonego(!);
* po 10 świeżych listkow bazylii i melisy;
* 1 strąk chili (świeży lub suszony);
* 5 dużych ząbków czosnku;¹)
* 5 cebulek małych (dymka)lub 1 cebula wielkości jaja, przekrojona wzdłuż na 5 części;¹)
* ¼ łyżeczki ziaren kminku;
* 2 baldachy kopru;
* 2 kostki bulionu jarskiego;
+ opakowania: 10 słoiczków poj. 200ml ( po koncentracie, chrzanie)
-----------------------------------------
¹)- podzieliłem na dwa smaki: czosnkowy i cebulowy, ale możesz zrobić jeden, zwiększając odpowiednio jeden ze składników.
Wykonanie. * 3 łyżki soli;
* 3 łyżki cukru;
* ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego;
* 10 łyżeczek oleju z pestek winogron lub słonecznikowego;
* 5-8 szt. liści laurowych;
* 10+10ziaren ziela ang.;
* 20 szt. ziaren pieprzu zielonego(!);
* po 10 świeżych listkow bazylii i melisy;
* 1 strąk chili (świeży lub suszony);
* 5 dużych ząbków czosnku;¹)
* 5 cebulek małych (dymka)lub 1 cebula wielkości jaja, przekrojona wzdłuż na 5 części;¹)
* ¼ łyżeczki ziaren kminku;
* 2 baldachy kopru;
* 2 kostki bulionu jarskiego;
+ opakowania: 10 słoiczków poj. 200ml ( po koncentracie, chrzanie)
-----------------------------------------
¹)- podzieliłem na dwa smaki: czosnkowy i cebulowy, ale możesz zrobić jeden, zwiększając odpowiednio jeden ze składników.
Nasiona, dobrze wypłukane, zasyp 2-ma łyżkami soli i 1 cukru na ok.10 godzin, co jakiś czas wstrząśnij aby przemieszać. Nie mieszaj żadnym narzędziem, bo pokaleczysz nasiona.
Odcedź, przepłucz, wrzuć do garnka zalej wrzątkiem, zagotuj i wylej wodę, zalej znów wrzątkiem na ok 2 cm ponad poziom nasion, daj 10 ziaren ziela ang. I wszystkie liście laurowe, wsyp łyżkę soli i 2 cukru, dodaj kwasek cytrynowy, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do "purkotania", dodaj baldachy kopru i kminek. Gotuj pod przykryciem jeszcze 5 min. Nasiona powinny być prawie „al dente” dość twarde. Po ugotowaniu pozostaw na ok 1,5 godziny w wodzie w której się gotowały. Następnie usuń wszystkie dodatki wrzucone do gotowania, wypłucz nasiona w zimnej wodzie aby usunąć ziarna kminku i kopru.
Rozpuść we wrzątku 2 kostki bulionu i zagotuj, przecedź przez gęste sitko (gazę).Słoiki podziel na 2 grupy po 5 szt. na każdy"smak" i wrzuć do 5-ciu czosnek, do 5-ciu cebulę; a do wszystkich po 1 liściu bazylii, po 1 liściu melisy, po kawałeczku strączka chili, po 2 ziarna pieprzu, po 1 ziela angielskiego, wlej po łyżeczce oleju, wrzuć ugotowane ziarna nasturcji , mniej więcej do górnego załamania (lekko wstrząsając słoiczkiem), zalej przecedzonym bulionem do ok 1 cm od krawędzi.
Wlewaj najpierw po równej ilości do każdego słoiczka, jeśli będzie za mało, dopełnij przegotowaną wodą.
Pasteryzuj/gotuj słoiczki 10 minut i pozostaw w garnku do wystudzenia.
Podana ilość nasion i opakowań jest przeze mnie wyliczona.
Podana ilość nasion i opakowań jest przeze mnie wyliczona.
Zastosowanie:
-dodatek do sosów, sałatek i dekoracji różnych przekąsek, śledzi(!), a nawet do piwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz