Teraz tylko rogale.
Składniki
Ciasto:
- 1,20 kg mąki pszennej;
- 10 dag mąki kukurydzianej;
- 20 dag margaryny(„Kasia”);
- 1 op. cukru wanilinowego;
- 15 dag cukru;
- 3 żółtka;
- 1/5 łyżeczki soli;
- 1,20 kg mąki pszennej;
- 10 dag mąki kukurydzianej;
- 20 dag margaryny(„Kasia”);
- 1 op. cukru wanilinowego;
- 15 dag cukru;
- 3 żółtka;
- 1/5 łyżeczki soli;
- 7 dag drożdży świeżych;
- 5 dag wiórków kokosowych.
- 5 dag wiórków kokosowych.
Nadzienia:
- ananas z puszki(może być krojony w kawałkach ;
- konfitura z wiśni (własne przetwory);
- dżem brzoskwiniowy (jw.);
- płatki róży w syropie(patrz sąsiedni przepis);
Do smarowania:
- rogali > białko;
- blachy > ok. 50 ml oleju.
Do posypania:
- cukier gruby,
albo
- cukier puder.
Zamiast białka i cukrów można użyć gotowej polewy i posmarować jeszcze ciepłe rogaliki po upieczeniu.
- ananas z puszki(może być krojony w kawałkach ;
- konfitura z wiśni (własne przetwory);
- dżem brzoskwiniowy (jw.);
- płatki róży w syropie(patrz sąsiedni przepis);
Do smarowania:
- rogali > białko;
- blachy > ok. 50 ml oleju.
Do posypania:
- cukier gruby,
albo
- cukier puder.
Zamiast białka i cukrów można użyć gotowej polewy i posmarować jeszcze ciepłe rogaliki po upieczeniu.
Wykonanie
Drożdże pokrusz i dobrze wymieszaj (robię to rózgą) w 1 szklance ciepłego mleka dodatkiem łyżki mąki i cukru, odstaw do „ruszenia „zaczynu”.
Początek wyrabiania:
- przesiane mąki wraz z cukrem i solą, wiórkami kokosowymi i cukrem wanilinowym dokładnie wymieszaj drewnianą (plastikową) łopatką, dodaj żółtka, wlewaj roztopioną „Kasię” stale mieszając, aż do uzyskania drobnych grudek.
Dodaj rozpuszczone drożdże, wyrób początkowo łyżką w dużej misie, następnie porządnie na stolnicy, aż ciasto będzie odchodzić od rąk i stolnicy.
Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godz., wyrób jeszcze raz , następnie
-na „podsypanej” mąką stolnicy z kawałka odciętego/oderwanego ciasta rozwałkuj prostokąt o grubości ok1,5-2 mm, wycinaj nożem (używam noża/kółka do pizzy) o dowolnych wymiarach, trójkąty ; ja robię podst. 10-12 cm wys. ok. 12 (wymiary każdy może sobie zmieniać oczywiście, zależnie od nadzienia).
Nadkładaj nadzienie u podstawy trójkąta, łyżeczką małą dodaj nieco płatków różanych lub tylko odrobinę syropu.
( nie dodawaj nic do ananasa!!!), zawijaj lekko formując półksiężyc i kładź na blachę posmarowaną olejem.
Początek wyrabiania:
- przesiane mąki wraz z cukrem i solą, wiórkami kokosowymi i cukrem wanilinowym dokładnie wymieszaj drewnianą (plastikową) łopatką, dodaj żółtka, wlewaj roztopioną „Kasię” stale mieszając, aż do uzyskania drobnych grudek.
Dodaj rozpuszczone drożdże, wyrób początkowo łyżką w dużej misie, następnie porządnie na stolnicy, aż ciasto będzie odchodzić od rąk i stolnicy.
Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godz., wyrób jeszcze raz , następnie
-na „podsypanej” mąką stolnicy z kawałka odciętego/oderwanego ciasta rozwałkuj prostokąt o grubości ok1,5-2 mm, wycinaj nożem (używam noża/kółka do pizzy) o dowolnych wymiarach, trójkąty ; ja robię podst. 10-12 cm wys. ok. 12 (wymiary każdy może sobie zmieniać oczywiście, zależnie od nadzienia).
Nadkładaj nadzienie u podstawy trójkąta, łyżeczką małą dodaj nieco płatków różanych lub tylko odrobinę syropu.
( nie dodawaj nic do ananasa!!!), zawijaj lekko formując półksiężyc i kładź na blachę posmarowaną olejem.
Jeśli nie będziesz używać polewy to smaruj rogalik białkiem, zanurz posmarowaną powierzchnią w cukier kryształ, lub po upieczeniu posyp cukrem pudrem, a jeżeli polewą to smaruj rogaliki po lekkim ich ostudzeniu.
Przeapetycznie wyglądają te rogaliki/rurki. Chętnie bym się poczęstowała choć jednym.
OdpowiedzUsuńMam taką maleńką uwagę Kazik do Ciebie Czy mógłbyś używać troszeczkę większych liter ? Ja zwiększyłam sobie obraz ale to i tak za mało
Faktycznie, za małe litery mogą stwarzać problem, załatwione, przepraszam, że nie pomyślałem o tym wcześniej.Teraz chyba jest OKI.
OdpowiedzUsuńPyziole
Pewnie że jest już dobrze. Mogę czytać bez okularów i wkładania nosa w monitor :)
OdpowiedzUsuńNo to następnym rogalikiem się za to częstuję teraz :)