Składniki.
Ciasto:
 * 1 szkl. mąki pszennej;
 * 1szkl.  „      kukurydzianej;
 * 1szkl. ryżu;(+2 szkl wody)
 * 1 jajko;
 * 1 szk. mleka;
 * 4 dag drożdży;
 * 10 ml oleju;
 * ¼ łyżeczki soli;
 * ½ łyżeczki cukru;
 * ¼ łyżeczki curry;
 * ewentualnie ok. ½ szk. wody letniej! przegotowanej. 
Do smażenia :
* ¾ l oleju: ryżowy(b. wysoka temp. dymienia!), kukurydziany ( lub inny, wg uznania/przyzwyczaj.
Do smażenia :
* ¾ l oleju: ryżowy(b. wysoka temp. dymienia!), kukurydziany ( lub inny, wg uznania/przyzwyczaj.
(Użyta/podana "miarka" to  szklanka o poj 250 ml.) 
Wykonanie.
Ryż zalej  2-ma szklankami wody, (nie sól !) ugotuj, (ryż ma być„al dente”) ostudź do temp pokojowej.
 
 W międzyczasie sporządź, w sposób uproszczony, ciasto drożdżowe: nastaw drożdże do wzbudzenia (mleko, łyżka mąki pszennej, cukier, pokruszone drożdże) w garnuszku, który wstaw do większego  z letnią wodą.
 
 Mąki obie wymieszaj, w większej misce, dodaj sól, curry, jajko, olej, mieszaj wszystko do wytworzenia się dość drobnych grudek, wlej drożdże, dodaj ryż i dokładnie wymieszaj.
 
Pozostaw do wyrośnięcia.(ok. 30-40min)
 
Ciasto po wyrośnięciu winno mieć konsystencję ciasta  mniej więcej jak na kluski kładzione. Jeśli trzeba dolej nieco wody, dokładnie jeszcze raz wymieszaj.
 
Olej podgrzej i gotuj/smaż (średni ogień) formując jak zwykłe ale nieco mniejsze, kluski kładzione, każdorazowo maczając łyżkę w oleju, zawsze wkładając jedną pełną warstwę. Po delikatnym przemieszaniu uzyskasz równomierne obsmażenie  „klusek” na całej powierzchni . Po lekkim zbrązowieniu, łyżką cedzakową wyjmij kluski na sito do obcieknięcia .
 
  Z czym podać(?), w dniu pierwszego sporządzenia (piątek Wielkopostny), podałem z rybą smażoną; kalafiorkiem i brokułem z wody.
 
  Można podawać również na słodko z sosem budyniowym, czekoladowym(!), jedzone na słodko „z ręki” lepiej smakują niż z widelca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz