Składniki.
Ciasto:
* 1 szkl. mąki pszennej;
* 1szkl. „ kukurydzianej;
* 1szkl. ryżu;(+2 szkl wody)
* 1 jajko;
* 1 szk. mleka;
* 4 dag drożdży;
* 10 ml oleju;
* ¼ łyżeczki soli;
* ½ łyżeczki cukru;
* ¼ łyżeczki curry;
* ewentualnie ok. ½ szk. wody letniej! przegotowanej.
Do smażenia :
* ¾ l oleju: ryżowy(b. wysoka temp. dymienia!), kukurydziany ( lub inny, wg uznania/przyzwyczaj.
Do smażenia :
* ¾ l oleju: ryżowy(b. wysoka temp. dymienia!), kukurydziany ( lub inny, wg uznania/przyzwyczaj.
(Użyta/podana "miarka" to szklanka o poj 250 ml.)
Wykonanie.
Ryż zalej 2-ma szklankami wody, (nie sól !) ugotuj, (ryż ma być„al dente”) ostudź do temp pokojowej.
W międzyczasie sporządź, w sposób uproszczony, ciasto drożdżowe: nastaw drożdże do wzbudzenia (mleko, łyżka mąki pszennej, cukier, pokruszone drożdże) w garnuszku, który wstaw do większego z letnią wodą.
Mąki obie wymieszaj, w większej misce, dodaj sól, curry, jajko, olej, mieszaj wszystko do wytworzenia się dość drobnych grudek, wlej drożdże, dodaj ryż i dokładnie wymieszaj.
Pozostaw do wyrośnięcia.(ok. 30-40min)
Ciasto po wyrośnięciu winno mieć konsystencję ciasta mniej więcej jak na kluski kładzione. Jeśli trzeba dolej nieco wody, dokładnie jeszcze raz wymieszaj.
Olej podgrzej i gotuj/smaż (średni ogień) formując jak zwykłe ale nieco mniejsze, kluski kładzione, każdorazowo maczając łyżkę w oleju, zawsze wkładając jedną pełną warstwę. Po delikatnym przemieszaniu uzyskasz równomierne obsmażenie „klusek” na całej powierzchni . Po lekkim zbrązowieniu, łyżką cedzakową wyjmij kluski na sito do obcieknięcia .
Z czym podać(?), w dniu pierwszego sporządzenia (piątek Wielkopostny), podałem z rybą smażoną; kalafiorkiem i brokułem z wody.
Można podawać również na słodko z sosem budyniowym, czekoladowym(!), jedzone na słodko „z ręki” lepiej smakują niż z widelca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz