sobota, 30 czerwca 2012

Sałatka kalafiorowo pomidorowa

 Pozostało mi pół kalafiora (był ogromny) z wczorajszego obiadu, a na  śniadanie nie miałem chęci na wędlinę , no i ten kalafior w "oczy mnie się rzucił " po otwarciu lodówki. Sparzyłem szybko pomidory. Cebula wydawała mi się za ostra do tego co zamierzałem zrobić, w szafce z przyprawami jeszcze mam szczypior suszony. Po dziesięciu minutach śniadanie miałem gotowe.
 Nie  muszę chyba mówić, że po pierwszej degustacji nastąpiły dokładki i sałatka znikła.

Składniki.
* 1 średni kalafior;
* 2-3 pomidory średniej wielkości; ¹]
* 1 pęczek szczypioru (można suszony ok. ¾ szklanki);
* 100 ml majonezu liht ;
* ½ łyżeczki bazylii suszonej lub łyżka świeżej;
* sól, pieprz do smaku;
opcjonalnie:
* 3 jajka.
---------------------
¹] – mniej więcej tyle by objętościowo było tyle ile kalafiora.
Wykonanie.
Kalafiora ugotuj na półtwardo (al dente) najlepiej na parze, wystudź powycinaj jak najmniejsze różyczki, drobne ogonki różyczek pokrój w kostkę. Pomidory po obraniu ze skórki i pozbyciu się nasion, pokrój również w kostkę. Połącz wszystko z pokrojonym drobno szczypiorkiem, dodaj pozostałe składniki, dopraw solą i pieprzem.
Możesz dodać pokrojone w kostkę jajka, ale bez tego dodatku sałatka jest naprawdę wyśmienita, zasmakowała na śniadanie nawet niejadkowi kalafiorowemu.


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię tą sałatkę – robiła ją moja ciocia na wsi... a dzisiaj ja ją robię i masz rację, jest super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczaki pieczone, a ja myślałem, że wymyśliłem coś nowego,:-(( ale pocieszam się tym, ze smakowała nie tylko mnie i Rodzinie. Masz super przepisy i to też mnie pociesza, że wpadłaś do mnie w odwiedziny. Twoje "pasują" i mi czasem pozwolę sobie z nich skorzystać.
      Pozdrawiam.

      Usuń