Przepis ten jest z działu "przetwory", ale można go robić przez cały rok, teraz można również jako przygotowanie dodatku na stół Wielkanocny.
Składniki.
* 2,5 kg buraków;
* 20 dag fenkułu;
* 20 dag cebuli;
* 10dag chrzanu; (można więcej wg gustu)
* 0,75 l octu jabłkowego;
* 0,5 l wody;
* 20 g pieprzu zielonego w ziarnach;
* liście laurowe;
* gorczyca w ziarnach;
* sól, łyżeczka cukru, kminek w ziarnach.
* kilkanaście liści czarnej porzeczki.
Wykonanie.
Z 1,0 kg buraków surowych wykonaj sok przez sokowirówkę, wymieszaj z wodą i octem.
Cebulę pokrój w dość grube pióra. Stosuję krojenie wzdłuż na „ósemki”.
Fenkuł pokrój w cienkie piórka.
Pozostałe buraki ugotuj, „wyłuskaj” ze skórki i pokrój w słupki (jak w grubsze frytki), posyp solą i cukrem, delikatnie wymieszaj, odstaw.
Podziel ilość słoików na trzy części:
- do jednej części dodaj fenkuł i kilka piór cebuli;
- do drugiej po ¼ łyżeczki kminku i po 4 -5 liści porzeczki, oraz cebulę 1/5 pojemności słoika;
- do trzeciej po 2 łyżeczki chrzanu i nieco mniej niż ¼ łyżeczki kminku.
Do każdego słoiczka dodaj po dwa liście laurowe, po ¼ łyżeczki gorczycy, kilka ziaren lekko zgniecionego zielonego pieprzu.
Teraz do każdego słoika powkładaj do pełna buraczki, lekko wstrząsaj by ułożyło się jak najwięcej, zalewaj sporządzoną zalewą, a jeśli zabraknie zalewy możesz dolać samego octu lub sporządzić dodatkowo mieszankę wody z octem i uzupełnić zalewę.
Pasteryzuj 15 minut w temp. 85-90ºC.
Zdjęcie przedstawia moje pierwsze próby z tym przepisem z roku 2007, podany wyżej jest już kolejnym wydaniem, w tym drugi raz z rzędu powtórzonym, jako najlepszym i to w opinii moich Trzech Pomarańcz.
Czy takie będzie również Twoje zdanie, poczekam na Twoją opinię.
Uwielbiam takie domowe buraczki! Idealny dodatek do kaczki :)
OdpowiedzUsuńChyba jeszcze jeden przepis stworzyć mi trzeba,
Usuńbo tylko Wam Trzem, przychyliłem nieba
może czuć się niedoceniona ta Czwarta
a przeciez przez taki wpis, jest też czegoś warta.