Składniki.
* 4 dzwonka łososia;
* 1-2 marchewki (2x10 cm);
* 1 korzeń pietruszki;
* 5-10 dag cebuli;
* 30 dag pieczarek;(jak najmniejsze +4 kapelusze bardzo duże);
* 30ml oleju ryżowego;
* 2 owoce papryki;
* 2 plastry szynki wędzonej;
* 1 limonka;
* 400 ml jogurtu naturalnego;
* 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ryżowej;
* pęczek kopru;
* 10-15 cm jasnozielonej części pora;
* 5 dag sera żółtego;
* 2-3 jaja ;
* 10 ziemniaków wielkości jaja kurzego;
* 2-4 pomidory pozbawione skórki;
* sól, pieprz czarny mielony, tymianek, czosnek granulowany;
- oraz brytfanna lub inne naczynie do zapiekania odpowiedniej wielkości.
Wykonanie.Łososia ponacinaj (skórkę ) skrop sokiem z limonki, posyp lekko solą, pieprzem i tymiankiem (wg gustu). Uwzględnij jeszcze ilości przypraw dodawanych do jogurtu(!). Pozostaw na dwie godziny. Suszone grzyby zalej wrzątkiem, po półgodzinie ugotuj do miękkości. Ziemniaki ugotuj (al dente)w mundurkach, obierz, przekrój na połówki. Paprykę po oczyszczeniu pokrój w płatki, i w sposób taki jak filetuje się np. ryby, pozbaw je skórki. Bardzo przydatny jest do tego nóż bardzo ostry, o miękkim i wąskim brzeszczocie.
Brytfannę wysmaruj małą ilością oleju, marchew i pietruszkę pokrojoną w słupki, rozłóż na dnie.
Wymieszaj jogurt z żółtkami jaj, pokrojonym drobno porem, solą i przyprawami, odstaw.
Odłóż cztery duże kapelusze pieczarek, pozostałe, jeżeli są większe niż średnica 3 cm, przekrój na 4 części, mniejsze pozostaw w całości, razem z połówką cebuli pokrojoną w piórka, przesmaż na pozostałym oleju, do lekkiego zbrązowienia całości, wlej całość wywaru z gotowanych grzybów, podduś 5 minut .
Ugotowane grzybki suszone, pokrój wraz z szynką w drobną kosteczkę, dopraw pieprzem, solą, tymiankiem, napełnij tym farszem kapelusze pieczarek. Rozłóż w brytfannie dzwonka łososia i włóż w środek nafaszerowane kapelusze. Na pozostałą powierzchnię wyłóż ziemniaki (pozostaw cztery połówki ziemniaków), posyp pokrojoną w kosteczkę drugą połówkę cebuli.
Przykryj całość (ja użyłem aluminiową folię), wstaw do piekarnika nagrzanego do 160º C na 20 minut.
Tuż przed upływem 20 minut ubij na sztywno białka jaj, wymieszaj z mąką, następnie dodaj do jogurtu i wymieszaj całość.
Wyjmij brytfannę, dodaj podduszone pieczarki, posyp całość posiekanym koperkiem, wylej mieszankę jogurtową, połóż na wierzchu połówki ziemniaków posypanych tymiankiem, ćwiartki pomidorów obranych ze skórki, spryskaj powierzchnię olejem, wstaw do piekarnika: 180º C na 30-min, następnie połóż ser na wierzchu, zapiekaj do lekkiego zbrązowienia ziemniaków i sera (ok 10-15 minut).
Serwuj z plastrami ogórka i płatkami papryki pozbawionej skórki(„odfiletowanej”), lub papryką konserwową.
Danie wygląda na prawdę okazale. U mnie niestety nie ma amatorów ryb, nad czym wielce ubolewam;(
OdpowiedzUsuńMalwina, może uśmiejesz się, moje Dziewczyny nie jadały wcale szpinaku, ryby tylko uwielbiały na odległość raczej i ewentualnie wędzone, i to nie za często.
OdpowiedzUsuńNie mów co będą jedli, a tylko zrób i podaj na stół. Podsmażone filety przed obłożeniem do zapiekania posyp dodatkowo rozmarynem i skrop lekko sokiem z cytryny.