poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Moje rogaliki drożdżowe

Pieczenie ciast w naszym domu to domena mojej Lepszej połowy, czyli Małżonki, ale że nie święci garnki lepią, a i ambicja męska nie pozwalała mi na stanie z boku w zakresie pieczenia to dokonałem wypieku. Przyznam się, że pierwszy wypiek drożdżowych rogali był lekkim niewypałem (były twarde jak cholera), po doinstruowaniu przez Mistrzynię ( jak wyżej), ten wypiek wypadł bez zarzutu, a nawet został w kolejnym wydaniu, powiększony o to co widać na zamieszczonej fotce, z maleńkimi zmianami w przepisie. Ale o tem potem.
Teraz tylko rogale.
Składniki 
 Ciasto:
 - 1,20 kg mąki pszennej;
 - 10 dag mąki kukurydzianej;
 - 20 dag margaryny(„Kasia”);
 - 1 op. cukru wanilinowego;
 - 15 dag cukru;
 - 3 żółtka;
 - 1/5 łyżeczki soli;
- 7 dag drożdży świeżych;
 - 5 dag wiórków kokosowych.
Nadzienia:
 - ananas z puszki(może być krojony w kawałkach ;
 - konfitura z wiśni (własne przetwory);
 - dżem brzoskwiniowy (jw.);
 - płatki róży w syropie(patrz sąsiedni przepis);
Do smarowania:
 - rogali  > białko;
 - blachy > ok. 50 ml oleju.
Do posypania:
- cukier gruby,
albo
 - cukier puder.
Zamiast białka i cukrów można użyć gotowej polewy i posmarować jeszcze ciepłe rogaliki po upieczeniu.
Wykonanie 
Drożdże pokrusz i dobrze wymieszaj (robię to rózgą) w 1 szklance ciepłego mleka dodatkiem łyżki mąki i cukru, odstaw do „ruszenia „zaczynu”.
Początek wyrabiania:
- przesiane mąki wraz z cukrem i solą, wiórkami kokosowymi i cukrem wanilinowym  dokładnie wymieszaj drewnianą (plastikową) łopatką, dodaj żółtka, wlewaj roztopioną „Kasię”  stale mieszając, aż do uzyskania drobnych grudek.
Dodaj rozpuszczone drożdże, wyrób początkowo łyżką w dużej misie, następnie porządnie na stolnicy, aż ciasto będzie odchodzić od rąk i stolnicy.
 Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godz., wyrób jeszcze raz , następnie
-na „podsypanej” mąką stolnicy z kawałka odciętego/oderwanego ciasta rozwałkuj prostokąt o grubości ok1,5-2 mm, wycinaj nożem (używam noża/kółka do pizzy) o dowolnych wymiarach,  trójkąty ; ja robię podst. 10-12 cm wys. ok. 12  (wymiary każdy może sobie zmieniać oczywiście, zależnie od nadzienia).
Nadkładaj nadzienie u podstawy trójkąta, łyżeczką małą dodaj nieco płatków różanych lub tylko odrobinę syropu.
( nie dodawaj nic  do ananasa!!!), zawijaj lekko formując półksiężyc i kładź na blachę posmarowaną olejem.
 


Jeśli nie będziesz używać polewy to smaruj rogalik białkiem, zanurz posmarowaną powierzchnią w cukier kryształ, lub po upieczeniu posyp cukrem pudrem, a jeżeli polewą to smaruj rogaliki po lekkim ich ostudzeniu.


3 komentarze:

  1. Przeapetycznie wyglądają te rogaliki/rurki. Chętnie bym się poczęstowała choć jednym.
    Mam taką maleńką uwagę Kazik do Ciebie Czy mógłbyś używać troszeczkę większych liter ? Ja zwiększyłam sobie obraz ale to i tak za mało

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie, za małe litery mogą stwarzać problem, załatwione, przepraszam, że nie pomyślałem o tym wcześniej.Teraz chyba jest OKI.
    Pyziole

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie że jest już dobrze. Mogę czytać bez okularów i wkładania nosa w monitor :)
    No to następnym rogalikiem się za to częstuję teraz :)

    OdpowiedzUsuń