środa, 14 marca 2012

Buraczki z dymką i żurawiną

 Jak w poprzednim przepisie obiecałem w komentarzach Sisters4cooking  , tak niniejszym wstawiam  przepis, który można sporządzić również na bieżąco.
Składniki. 

* 1,5 kg buraków; ¹]
* 10dag żurawiny suszonej;
* 20 dag cebuli dymki;
* 0,75 l octu jabłkowego/winnego;
* 0,25 l wody;
* kilka ziaren jałowca(po 2-3 na słoiczek);
* kilka ziaren pieprzu białego(po 5-6 na słoiczek;
* liście laurowe;
* sól, łyżka glukozy w kryształkach.
------------------------------------
¹]- idealnie byłoby mieć 1 kg malutkich buraczków, jako wsad. Wykonanie.
 
  Z 0,5 kg buraków surowych zrób sok przez sokowirówkę, wymieszaj z wodą i octem.
Resztę buraczków ugotuj, „wyłuskaj” ze skórki, jeśli użyjesz większe to pokrój  jak na frytki w 2-3 cm słupki lub 2 cm kostkę(!), posyp solą m, delikatnie wymieszaj, odstaw.
Cebulki obierz, wymieszaj z glukozą
Do każdego słoiczka dodaj po dwa liście laurowe, pieprz i jałowiec, uprzednio lekko wszystkie ziarna zgnieć.
 Do każdego słoika powkładaj do pełna buraczki, na przemian z cebulkami i żurawiną; zalewaj sporządzoną zalewą.
 Wkład powinien sięgać poniżej 2 cm od wieczka, zalewa powyżej wsadu, ok 05,cm od wieczka.
Gdy zabraknie zalewy sporządź dodatkowo mieszankę wody z octem i uzupełnij.
Pasteryzuj10 minut w temp. 85-90ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz