Obok śledzia, papryka pod każdą postacią należy do moich "ulubieńców", nie może jej zabraknąć i tutaj.
Jest to chyba mój najkrótszy przepis ;-)).
Tak więc bez zbędnych słów zachwalających to warzywko, do dzieła.
Składniki.
* 6 owoców papryki „białej”;¹]
* 10 cm pora;
* 1jabłko;
* 1 łyżka korzenia imbiru;
* 1 łyżeczka oleju lnianego;
* 1 łyżeczka płaska musztardy;
* 10 ml octu jabłkowo/ziołowego;
* 1ogórek z octu (po warszawsku);
* 1łyżka natki pietruszki (może być suszona);
* ½ łyżeczki bazylii suszonej;
* pieprz zielony, sól <>(raczej oszczędnie!)
-------------------------------
¹]- jeśli użyjesz inną to można zmniejszyć ilość owoców do 4 .
Wykonanie.
Paprykę przetnij wzdłuż na pół i po oczyszczeniu pokrój w jak najcieńsze paski, lekko posól. Ogórek przecięty wzdłuż na 4, posiekaj w jak najcieńsze plasterki, dodaj do papryki. Pora po przecięciu na pół wzdłuż pokrój w cienkie piórka dodaj jabłko po obraniu starte „na grubo”, dodaj również starty imbir, wymieszaj, po 5 minutach połącz wszystko z papryką, dodaj resztę składników, dopraw pieprzem ( sól chyba jest już zbędna),wymieszaj i podawaj na stół.
Po składnikach widzę ,że surówka musi być pyszna .Zapiszę sobie do szybkiego zrobienia
OdpowiedzUsuńMasz rację, a jeśli jeszcze użyjesz własnych przetworów: musztardy, octu, ogórków w occie własnego wyrobu; to szczęście dla podniebienia i żołądka, nie mówiąc o uśmiechniętych twarzach domowników/biesiadników.
UsuńPozdrawiam