Musztarda zyskała: straciła swój ostry smak jaki ma po kilkudniowym odstaniu, jest delikatniejsza przy zachowaniu smaku i delikatnego aromatu cebuli.
Jak i inne moje"pomysły" mogę i ten polecić z czystym sumieniem.
Łatwo również zauważyć, że nie ma w niej cukru, tak więc można ją (chyba?) stosowac przy różnych dietach.
Składniki.
* 40 g gorczycy;
* 100 g cebuli suszonej;
* 1/8 płaskiej łyżeczki kminku mielonego;
* 1/8 płaskiej łyżeczki kardamonu mielonego;
* 1/2 płaskiej łyżeczki imbiru mielonego;
* 1/2 płaska łyżeczka curry;
* 1/8 płaskiej łyżeczka gałki muszkatołowej startej;
* 100 ml octu jabłkowego;
* 100 ml octu winnego;
* 20 ml octu balsamicznego;
* 10 ml oleju lnianego;
* 100 ml wody przegotowanej zimnej;
* 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej;
* 2 płaskie łyżeczki glukozy krystalicznej.
Wykonanie.
Wykonanie.
Gorczycę i cebulę zmieloną na pył wsyp do słoika o poj. 400ml zalej wodą, dodaj 1 łyżeczkę glukozy, wymieszaj, zakręć słoik, pozostaw do wchłonięcia. Dodaj resztę zmielonych składników, zalej octami, wymieszaj, zakręć pozostaw do czasu wchłonięcia octu w temperaturze pokojowej. Dodaj ocet balsamiczny, dokładnie wymieszaj. Jeśli uważasz że musztarda jest za gęsta dolej nieco przegotowanej zimnej wody.
Wstaw do lodówki, po 12 godzinach trzymania w lodówce masz gotową musztardę. Jeśli trzeba dodaj resztę glukozy.
Musztardę w tym składzie można używać przy diecie Dukana.
UWAGA: (podobna do poprzednich przepisów na moje musztardy);
- musztarda jest ostra można ją już konsumować, ale można łagodzić jej smak (ilość bierz wg doraźnych potrzeb): miodem, żurawiną, koncentratem pomidorowym, majonezem, śmietaną(!) i innymi dodatkami, komponując musztardy według własnego gustu, smaku czyli własnej fantazji..
Ważne:
-musztarda nie zawiera żadnych środków chemicznych, konserwantów jak i pospolitego cukru(!).
Dokonywałem prób smakowych z musztardami kupnymi, moje musztardy wygrywają, chyba ze względu na ocet spirytusowy stosowany w przemyśle. Oczywiście skład pozostałych dodatków ma niewątpliwie duże znaczenie.
Dokonywałem prób smakowych z musztardami kupnymi, moje musztardy wygrywają, chyba ze względu na ocet spirytusowy stosowany w przemyśle. Oczywiście skład pozostałych dodatków ma niewątpliwie duże znaczenie.
Mhm..nie wiedziałam ,że można zrobić taką musztardę w domu..
OdpowiedzUsuńProszę o kontakt w pewnej sprawie..
bozena-1968@gazeta.pl
Można nie tylko taką, repertuar musztard jest dużo większy, tylko trzeba ... mieć zjadaczy. Ja czasem w przypadku "głoda" zajadam chleb razowy posmarowany musztardą na odrobinie masła, lub masłopodobnych smarowideł. Doskonała jest na własnym smalcu ze skwareczkami.Kontakt ok.
Usuń