Składniki.
* 1 główka kapusty pekińskiej;
* 1 marchew 15-20 cm;
* 2-3 cm korzenia imbiru;
* 1 łyżeczka bazylii suszonej (dodałem czerwoną);
* 50 ml octu jabłkowego;
* szczypta kminku mielonego;
* szczypta cukru;
* ½ szkl żurawin suszonych;
* 1duża cebula (6-8cm);
* 50 ml oleju z pestek winogron / oliwy;
* ¼ łyżeczki pieprzu zielonego świeżo mielonego;
* ¼ łyżeczki czosnku granulowanego;
* 6-8 ziaren orzecha włoskiego;
* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Wykonanie.
Z zewnętrznych liści powycinaj nerwy do wykorzystania w innych potrawach, odcięte części wraz z kapustą poszatkuj na dowolną grubość, posól dodaj ocet, ugnieć i odstaw.
Cebulę pokrój w cienkie piórka i posyp cukrem wymieszaj , marchewkę zetrzyj na tarce w drobny wiór, imbir tak samo, żurawiny i orzechy posiekaj.
Bardzo podoba mi się ta surówka. Mam praktycznie wszystko w domu, tylko imbir muszę dokupić bo wczoraj poszedł do ciastek i zupki. Zrobię jutro do niedzielnego obiadku;)
OdpowiedzUsuńPanno (jeszcze/;-))Malwinno, przepraszam, że nie podziękowałem za Twój komentarz. Ja kupuję imbir od razu w nieco większej ilości: zaparzam( zagotowuję lekko) pokrojony w małym czajniczku i stosuję jako dodatek do herbaty, różnych napojów w tym codziennego, miodowo-cytrynowego.
OdpowiedzUsuń