niedziela, 4 marca 2012

Tarta na wiśniach

   Raz na jakiś czas trzeba być najzwyklejszym lasuchem, a nie ukrywam, jestem jednym z nich. Z jednkowym apetytem wcinam śledzia, jak i tort, golonkę czy czekoladę, zupę nic, i flaczki.
   Czas na coś innego, na coś na deser, niezbyt słodki ale ... kalorie swoje posiada. Tak twierdzą, ale to nieprawda (chyba).

Składniki.
Ciasto.
* 30 dag mąki pszennej(typ500);
* ½ szkl. płatków owsianych zmiksowanych;
*12,5 dag masła;¹)
* 10 dag cukru pudru;
* ok 100 ml śmietany (może być lekko kwaśna);
* 1 żółtko.
Obłożenie.
* 1 budyń wiśniowy;
* ½ l mleka;
* 2 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru),
* 7,5 dag masła; ²)
* 2 „Śnieżki” + mleko do niej;
* ½ puszki ananasa w plastrach;
* ½ puszki brzoskwiń w syropie;
* 1 galaretka brzoskwiniowa;
* 1 słoiczek wiśni z konfitur .
........................
¹) jest to 5/8 kostki 200 g łatwo więc „odważyć” nożem.
²) pozostałe masło z kostki 200g.
Wykonanie. 
Zagnieć ciasto z wszystkich składników, włóż na 1 godzinę do chłodziarki.
Wyłóż ciastem formę do tarty, ponakłuwaj je dość gęsto widelcem
piecz w temp 200º C ( z termoobiegiem. 180º C), ok 30 min (na złoto).
Podczas pieczenia ugotuj budyń wystudź, „robotkiem” z trzepaczkami roztrzep, dodając masło.
Po upieczeniu ciasta wystudź je lekko, wyłóż na wierzch budyń i rozprowadź równomiernie i wyłóż na wierzch wiśnie, lekko powciskaj w masę budyniową.
Śnieżkę” ubij, wyłóż na wierzch zachowaj nieco do dekoracji.
Odsączonymi owocami i wiśniami udekoruj powierzchnię tarty, (patrz foto) polej całość delikatnie stygnąca już galaretką (nierówności wcale nie będą szpecić deseru), wstaw do porządnego schłodzenia.
Gotowe, podawaj na stół.
                    

2 komentarze:

  1. Ja chcę :) Vikunia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem łasuchu, że takie rzeczy lubisz, odetnij sobie kawałek.
      pychol

      Usuń