sobota, 31 marca 2012

Gołąbki z kwaszonych liści winorośli (Yaprak dolmasi wg Kazika)

 Przepis ten jest może i nie na czasie, brak surowca podstawowego, czyli liści, ale to już niedługo i możliwości ich zakwaszenia przybliżają się.

Składniki.
* 60 dag wołowiny chudej(!);
* 3-5 grzybów suszonych;
* 5-10 dag marchwi;
* 5 dag pietruszki;
* 10 dag cebuli b. drobno posiekanej;
* 50 ml oliwy z oliwek (lub z ryżu);
* 100 ml mleka 0,5%;
* ½ szkl posiekanej natki pietruszki;
* ½ łyż. pasty chili;
* 2-4 ząbki czosnku;
* ½-1 łyżeczki pieprzu zielonego (świeżo zmielonego);
* po1 łyżeczce: majeranku, bazylii;
* ½-1 łyż. soli.
Sos
* 200 ml słoik grzybów leśnych w sosie własnym;¹]
* 5-10 grzybów suszonych ²]
(lub 2-3 łyżeczki mączki grzybowej);³]
* 3-4 kostki bulionu z drobiu ²]
(lub grzybowego);³]
* 1 średnia cebula;
* 3-4 szkl. wrzątku;
* -sól, papryka ostra i słodka(mielone).
Dodatkowo:
* kilka liści kapusty pekińskiej, włoskiej, na „podściółkę” do brytfanny
-------------------------------
¹] – z powodzeniem możesz użyć grzyby mrożone;
²];³] – moje sugestie połączeń alternatywnych, w zależności od stanu posiadanych składników. 

Wykonanie. 
Najpierw przygotuj sos, wstępnie poprzez namoczenie na noc grzybków (również te do farszu !), a jeśli masz zmienniki dostosuj swoje działania do posiadanych składników, w przypadku grzybów mrożonych, poddaj je normalnej obróbce. Suszone po obgotowaniu, jak i pozostałe, oraz cebulę, pokrój w drobną kostkę połącz z sokiem pozostałym z obróbki grzybów suszonych i pozostałych, jeśli trzeba dolej nieco wody, dodaj 2 kostki bulionu, następne dodaj wg gustu. Wodę dolej wg potrzeb. Trzymaj sos na możliwie najmniejszym ogniu i na płytce dystansowej. Niech powolutku dochodzi.
Farsz.
Mięso, grzyby, marchew, pietruszkę przepuść przez maszynkę do mięsa i podsmaż często mieszając(!) na patelni z dodatkiem oleju, aż do maksymalnego odparowania wody, dolej mleko, wymieszaj doprowadź do odparowania połowy mleka, dodaj rozdrobnione pozostałe składniki, wymieszaj, odstaw do wystudzenia.
Farsz nakładaj na liście niezbyt dużymi porcjami, zawijaj jak gołąbki,(dla porównania wielkości położyłem zapalniczkę)
                      
układaj w naczyniu, „wyścielonym” warstewką liści z kapusty lub marchwi. Zalej rozpuszczoną 1 szklanką wrzątku z 1 kostką bulionu, przykryj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień do „purkotania” na ok 40-50 minut. Na 5-10 minut przed zakończeniem duszenia wlej sos, uprzednio doprawiając go w miarę potrzeb papryką i solą.
                                                      

2 komentarze:

  1. Wygladaja wspaniale i na pewno również tak smakują :) Pozdrawiam cieplutko ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, faktycznie są pyszne, a co ważne "lekkie" dla żołądka.
      Pychole ślę

      Usuń