Stanąłem przed lodówką otworzyłem drzwiczki obu części: w zamrażarce filety są, kapusta włoska tzn. resztki pokrojonej, po ostatnich gąłabkach, wyżej jajka są, mąka w szafce (jak zwykle kilka rodzajów) jest, a o przyprawy nigdy się nie martwię.
Tak to się stało, najpierw w ruch poszedł nóż (zawsze najpierw wszysko obrabiam ostrzami, potem tylko "wrzutki robię". Pierwszy wrzut do woka: 14;55 osatnie foto, przed podaniem : 15;30, łącznie z krojeniem 50 min. Tyle samo zajęły mi najpierw kluski, połaczyć czynności (czasowo) nie dało rady, za mało rąk.
Składniki.
* 60 dag filetów z kurczaka;
* 40 dag kapusty włoskiej;
* 25 dag cebuli;
* 2 łyżki mąki kukurydzianej;
* 200 ml wrzątku;
* 1 kostka bulionu grzybowego;
* 50 ml oleju ryżowego;
* 2 dag margaryny do smażenia;
* 4-5 liści laurowych;
* jałowiec mielony, pieprz biały mielony, curry, estragon, lubczyk (maggi), papryka ostra i słodka,sól;
* 1 ząbek czosnku;
* 15-20dag pomidorków koktajlowych.
Wykonanie.
Filety pokrój w poprzek na 1-1,5 cm paski, liście kapusty w 2-3 cm kwadraty, cebulę w „ósemki”, czosnek w cienkie plasterki.
W woku rozgrzej olej, mięso porządnie obtocz w mące, smaż razem z cebulą na silnym ogniu ciągle mieszając (ok 7 min).
Dodaj margarynę, kapustę i pomidory, liście laurowe, podlej 100g wody, duś pod przykryciem ok 10 min.(mniejszy płomień+ płytka dystansowa, patrz foto);
od czasu do czasu zamieszaj.
Wlej resztę wody z rozpuszczoną kostką bulionu, dodaj po ¼ płaskiej łyżeczki jałowca, tyleż pieprzu i curry, łyżeczkę lubczyku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, czosnek.
Duś ok 10 minut, przemieszaj od czasu do czasu.
Jeśli trzeba dopraw, teraz możesz dodać sól w miarę potrzeby.
Podałem z kluskami kładzionymi z bazylią (normalnie jak zwykłe z dodatkiem na ¾ litra ciasta trzy czubate łyżki pokruszonych liści bazylii czerwonej + zmiażdżony 1 ząbek czosnku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz