wtorek, 3 kwietnia 2012

Zakwas żurkowy

 Nie byłbym Polakiem z grupy maniaków kuchni, gdybym nie znał przepisu na żurek, a tym bardziej na własny zakwas. Miałem w swoim repertuarze kilka, ten proponowany niżej jest niemal kwintesencją kilku z nich, a jednocześnie został zainspirowany (jak mi się zdaje) podanym niżej odnośnikiem.
Składniki.
20 dag mąki żytniej razowej;
* 5 dag mąki pszennej;
* 7 ziaren ziela angielskiego;
* 4 liście laurowe(mogą być połamane drobiny);
* 1 kromka chleba razowego(sucha i najlepiej na zakwasie);
* 5 ząbków czosnku;
* 2 ziarna jałowca;
* 0,5 l wody przegotowanej o temp. pokojowej.(max 30º C )
 Wykonanie. 
Ziarna ziela i jałowca pognieć, liście laurowe połam, czosnek posiekaj. Razem z kromką chleba i mąką zalej wodą, wymieszaj, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni (po 2 dniach wymieszaj). Przecedź przez niezbyt gęste sito, by odcedzić dodatki, zlej do słoiczków 2 po dżemie.
Przyznać trzeba, że z tej mąki zakwas i żur jest inny, powiedziałbym że smaczniejszy, nawet moje Trzy W. to przyznały
Inspiracją był przepis: z tej strony
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz