środa, 25 kwietnia 2012

Trzy miody

   Lubię zjeść sobie czasem coś innego niż tradycyjne sery, wędliny. Zajadam się zwykłym razowym, na co dzień tylko ten wcinam do wszystkiego (oczywiście z prywatnej piekarni, na zakwasie). Przeważnie 5-7milimetrowej grubości kromki przepuszczam przez toster. Bardzo lubię miód, ale taki normalny prosto ze słoika czasem się może znudzić, wymyślam więc różne "dodatki", z których trzy najbardziej mi odpowiadają. Tym razem dałem się skusić na migdały mielone, te zmielone w domu, z płatków mają nieco inny smak, wypróbuj. 
Wykonanie jest niezmiernie proste, dowolne są proporcje, ja podałem swoje.

Składniki.
* 600 ml miodu naturalnego;
* 200g wiórków kokosowych;
* 200 g płatków migdałowych;
* 100g moreli suszonych..

Wykonanie.
Wiórki i migdały zmiel osobno, morele (niestety, dużo pracy) posiekaj na niemal miazgę. Miód, jeśli jest zbyt gęsty (skrystalizowany) podgrzej do +40ºC, podziel na równe części, wymieszaj z każdym z dodatków w słoiku o poj. 300 ml.
Po 12 godzinach masz gotowe trzy dodatki do śniadaniowych tostów.
Chociaż nie tylko do tostów. Wszystkie sucharki czy chlebki dietetyczne wspaniale pasują.
Co ważne: niezbyt chętni do miodowej konsumpcji, raptem zaczynają lubić ten pszczeli produkt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz