wtorek, 3 kwietnia 2012

Żurek wg Kazika

  No i czas na najważniejsze chyba danie Wielkanocne, chociaż robione w ciągu roku wielokrotnie, to żurek wielkanocny ma jednak swój inny, specyficzny smak i urok.
 A może tylko tak mi się zdaje.
 Składniki.
Proporcje dla 4 osób (z lekką dolewką)
* 1 słoik zakwasu , najlepiej właśnie tego;
* 4 białe kiełbasy;
* 15 dag marchwi:
* 15 dag pietruszki;
* 10 dag selera;
* 2 duże ząbki czosnku;
* 1 mały por (ok ½ szkl pokrojonego)
* 3 liście laurowe;
* 5 ziaren ziela angielskiego;
* 2 ziarna jałowca;
* 1 czubata łyżka majeranku;
* 1 duży liść lubczyku lub łyżka suszu (jest już w handlu) (ew. przyprawę do zup maggi);
* 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu, lub ze słoiczka;
* oraz: sól, pieprz naturalny świeżo zmielony. 
Oraz:
* 8 średnich ziemniaków;
* 10 dag boczku wędzonego;
* 2 cebule wielkości jaja;
* 4jaja ugotowane na twardo.
* 1 szklanka mleka do ewentualnego zabielenia. 

 Wykonanie
Wstaw ziemniaki do ugotowania w mundurkach w normalnie osolonej wodzie.
Kiełbasę zalej wodą , doprowadź do wrzenia, pyrkotaj ok 10 minut, wyjmij, wrzuć warzywa 
pokrojone w słupki oprócz pora(!), ziele angielskie, laurowe liście, jałowiec. Gotuj na średnim ogniu ok 30minut.
Kiełbasę pokrój na 1-1,5 cm plastry i odstaw.
Pokrój boczek w niewielkie skwarki, cebulę w kostkę, podsmaż razem na lekki brąz, pozostaw na patelni.
Usuń z garnka liście, ziele i jałowiec, wlej zakwas wraz z posiekanym drobno czosnkiem, dodaj chrzan i gotuj 5 minut, dodaj pora, pokrojony drobno lub pokruszony liść lubczyku (ew. dodaj maggi do zup) kiełbasę oraz majeranek, sól i pieprz, zagotuj, ale już nie gotuj. Dokonaj degustacji jeśli trzeba dopraw i podawaj. Możesz dodać mleko jeśli wolisz mieć żurek bielszy.
Ziemniaki podawaj osobno na talerzykach, polane „omastą” z boczku i cebuli. 
                              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz