niedziela, 1 kwietnia 2012

Naleśniki ze szpinakiem i wątróbką

  Jakby nie patrzyć, co by nie mówić, nie ma chyba nikogo, kto w swoich przepisach nie miał tego standardu kuchennych poczynań.
 Ja też nie jestem żadnym wyjątkiem i w tym repertuarze, mam ich nieco w zapasie i wciąż robię różne odmiany. Jedna z nich poniżej.
Składników na naleśniki jak i sposobu wykonania nie podaję, jest to już „standard szkoleniowy” każdego adepta sztuki kulinarnej, tutaj trzeba wykonać nieco grubsze, najlepiej 1,5-2mm tzw „biszkoptowe”.¹]
Składniki na farsz na 10-15 naleśników
* 50 dag szpinaku świeżego;
* 10 dag masła;
* 50 ml oleju z ryżu;
* 30 dag wątróbki drobiowej;
* 15 dag cebuli;
* 10 dag pieczarek;
* 1 ząbek czosnku;
* 2 jaja;
* 30 dag utartego na grubo, dowolnego sera żółtego;
* sól, pieprz naturalny;
* gałka muszkatołowa;
* tłuszcz do smażenia zawiniętych naleśników.
                   -------------------------
¹]- robi się tak samo jak zwyczajne, tylko białko dodaje się ubite na sztywno, potem trzeba dokładnie wymieszać, na wolnych obrotach trzepaczek . 

Wykonanie.  
Wątróbkę obsmaż przez 10 min. na połowie masła i oleju, poprzecinaj na połowy, dodaj pokrojone w 0,5 cm kosteczkę pieczarki i cebulę podsmaż całość do mocnego zeszklenia cebuli na dość silnym ogniu, przełóż o innego naczynia, odstaw by całość wystygła. Na patelnię dołóż resztę tłuszczów, wrzuć szpinak świeży (lub zamrożony), przykryj i postaw na płytce dystansowej, na średnim płomieniu, aż liście puszczą sok, podduś ok 5 minut, jeśli trzeba odparuj nieco lekko mieszając od czasu do czasu.
Dopraw solą, pieprzem, dodaj rozdrobniony (praską) czosnek, szczyptę startej gałki muszkatołowej i wystudź do letniej temperatury, dodaj jaja, wymieszaj, dodaj ser i dokładnie wymieszaj.
Nakładaj na naleśniki farsz ze szpinaku lekko go rozsmarowując, układaj połówki wątróbki wraz z cebulą , zwijaj w rulonik, boki leciutko zawiń do wewnątrz dla zabezpieczenia farszu (patrz foto), lekko go spłaszczając.


 

Podsmażaj na patelni na dowolnym tłuszczu, podawaj gorące, a do tego możesz podać zimny sos czosnkowy na jogurcie, z dodatkiem dużej ilości posiekanej natki pietruszki.

2 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie, na pewno wypróbujemy przepis ze względu na wątróbkę- nie jest łatwo o fajny z nią przepis- a Twój jest super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało możecie zrobić, robiłem takie kilka razy i nawet "szpinakoniejadkom" smakowało, a szpinaku można dać więcej, nawet 75 dag.

      Usuń