Zapiekanki można zrobić z niczego, jak mawiają znawcy od tzw "przeglądów lodówki". Owszem , można się z tym z tym zgodzić, bo w rzeczywistości każdy na coś w lodówce,czego za mało by nakarmić rodzinę + niespodziewanych gości w równych porcjach, ale połączone składniki dają coś zjadliwego, czasem pysznego.
Czy ten zestaw i Tobie przypadnie do gustu, nie wiem, ja w każdym bądź razie, nie zdążyłem fotknąć zapiekanki na talerzach, bo miałem nieco zajęcia w kuchni, z deserem. Zjadłem tylko końcówkę zgarniętą mi litościwie, z dna brytfanny.
Składniki.
*
60 dag ziemniaków;
*
40 dag mięsa mielonego wieprzowego;
*
15 dag cebuli;
*
15 dag boczku wędzonego surowego;
*
20 dag sera żółtego(Gouda,Morski);
*
3 jaja;
*
300- 400 ml śmietany;
*
50-75 ml oleju;
*
3 ząbki czosnku;
*
tłuszcz, tarta bułka do smarowania formy;
*
sól, pieprz zielony świeżo zmielony, oregano, cząber, bazylia,
majeranek, curry, sos sojowy;
Oraz,
jeśli masz ale nie jest to konieczne:
*
susz grzybowy mielony, pomidory suszone z własnego przerobu.
Użyte
przeze mnie naczynie do zapiekania to brytfanna
o wymiarach 36
x 21 x 7 (cm)
Wykonanie.
Ziemniaki
zetrzyj na super cienkie plasterki
Dopraw
mięso solą, ziołami wg własnego upodobania, dodaj olej i odstaw.
Boczek
pokrój na jak najcieńsze plasterki, ser zetrzyj na grube wiórki,
cebulę pokrój w najcieńsze piórka.
Jaja
roztrzep ze śmietaną dodaj pieprz, bazylię,sos sojowy, jeśli masz
pomidory suszone posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę
dokładnie wymieszaj wszystko i odstaw.
Mięso
obsmaż na półsurowo na patelni dbając by nie porobiły się
bryły, jeśli dysponujesz suszem grzybowym to dodaj do mięsa.
Brytfannę
lub inne naczynie w którym będziesz zapiekać, wysmaruj wewnątrz
tłuszczem obsyp tartą bułką, wyłóż cienką warstwą
ziemniaków, następnie mięsem, cebulą, boczkiem, znów
ziemniakami, mięsem, cebulą, boczkiem i na wierzch ziemniaki.
Poszczególne
warstwy ziemniaków możesz posypać lekko cząbrem .
Zalej
cały przekładaniec przyrządzoną wcześniej śmietaną z jajkiem i
przyprawami, posyp serem
i na wierzch oregano.
Zapiekaj
pod folią aluminiową w której zrób widelcem kilka dziur celem
odprowadzenia nadmiaru wody, w temp 160º
C
z termo-obiegiem (bez termo-obiegu ok 175-180)przez około 50
min.
Zdejmij folię i dopiecz jeszcze ok 10-15 minut do
zbrązowienia sera.
Zapachniało z monitora tym cudem, kłania się fan wszelkich potraw pt. "wariacje jednogarnkowe".
OdpowiedzUsuńcortez
Dziękuję za odwiedziny i komentarz, szkoda że Anonima.
Usuń