niedziela, 2 października 2011

Nalewka z aronii

 Nie samym jedzeniem człowiek żyje, wiedzą o tym nie tylko amatorzy dobrej kuchni, kropla wyśmienitego trunku zawsze jest mile widziana na każdym stole, o ile oczywiście nie siedzą przy nim dzieci.
  Proponuję wykonanie bardzo prostego, a jednoczesnie wyśmienitego w smaku napitku.
Składniki
- 1 kg soczystych owoców aronii;
- 150 szt liści wiśni;
- 1 kg cukru;
- 1 ltr wody;
- 2 g kwasku cytrynowego;
- 0,5 l spirytusu.
Wykonanie
Pierwsze 4 składniki doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut na wolnym ogniu, na minutę przed końcem dodaj kwasek cytrynowy. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Odcedź przez płótno,nie przeciskaj (!). Połącz ze spirytusem, rozlej do butelek pozostaw na minimum 30 dni (im dłużej tym lepiej, po pół roku odstania jest suuuuper), w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz