czwartek, 20 października 2011

Smalec służby pałacowej

Jak się okazało, oba smarowidła zjedzone zostały przez poświęcające się nieustannie moje Trzy Pokrzywdzone przez ... Szczerze mówiąc, mnie też smakowały, nie wiem który lepszy był. Zresztą, kolejne odmiany też łaskawie były "...z poświętliwością wielką spożywane...".

Składniki.


* 1,0 kg słoniny bez skórki;
*
30 dag cebuli;
*
30-40 dag wszelkich resztek mięsno-wędliniarskich z zamrażalnika,
 nawet wszelkie mięso po rosołowe z kurczaka lub wołowiny;
*
10 dag jabłek winno słodkich ;
* 10 da
g marchwi surowej;
*
2 duże ząbki czosnku;
*
3-4 ziarna jałowca pokruszone bardzo mocno (w moździerzu),
lub mielonego;
* 1 czubata łyżka majeranku ¹);
*
1 łyżeczka bazylii suszonej ¹) ;
* oraz
po ok. ¼ łyżeczki  ¹
):

- tymianku,cząbru, szałwii ;
*
2-3 łyżeczki zmielonych ogonków grzybowych (lub kapeluszy);
* ½
łyżeczki pieprzu ziołowego(!);
*
sól do smaku (ok. ½ łyżeczki).
_______________________________________
¹
) są to ilości minimalne.
 
Wykonanie.
Słoninę przepuść przez maszynkę z sitem kiełbasianym.
Cebulę również przez takie same sitko.
Mięsno- wędliniarski wsad przepuść przez sitko makowe, lub dwukrotnie przez sitko "normalne".
Jabłka i marchew, po obraniu, zetrzyj na drobnej tarce (jak na placki ziemniaczane).
Słoninę po lekkim wytopieniu tłuszczu "okradnij" z kilku łyżek smalcu, na którym na patelni, uduś  pod przykryciem marchew z jabłkiem, dodając zmielony susz grzybowy, aż do lekkiego odparowania wody (najlepiej podłożyć krążek dystansowy, ogień nie za duży), po ok 15-20 min. odkryj i lekko odparuj nadmiar wody tu uwaga, należy często mieszać aby się nawet nie zbrązowiało bo "złapie" gorycz(!).
Do s
łoniny, gdy już lekko zacznie żółknąć, dodaj cebulę, a gdy tłuszcz przestanie pienić się, dołóż zmielone mięso-wędliny.
Dodaj również marchew z jabłkiem, duszone uprzednio na patelni.
Po ok. 20 min dodaj zmiażdżony przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy, posól do smaku, jeszcze smaż 10 minut i to wszystko.

Podczas studzenia mieszaj aby otrzymać jednolitą konsystencję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz