Składniki.
* 1,0 kg słoniny bez skórki;
* 30 dag cebuli;
* 30-40 dag wszelkich resztek mięsno-wędliniarskich z zamrażalnika,
nawet wszelkie mięso po rosołowe z kurczaka lub wołowiny;
* 10 dag jabłek winno słodkich ;
* 10 dag marchwi surowej;
* 2 duże ząbki czosnku;
* 3-4 ziarna jałowca pokruszone bardzo mocno (w moździerzu),
* 30 dag cebuli;
* 30-40 dag wszelkich resztek mięsno-wędliniarskich z zamrażalnika,
nawet wszelkie mięso po rosołowe z kurczaka lub wołowiny;
* 10 dag jabłek winno słodkich ;
* 10 dag marchwi surowej;
* 2 duże ząbki czosnku;
* 3-4 ziarna jałowca pokruszone bardzo mocno (w moździerzu),
lub mielonego;
* 1 czubata łyżka majeranku ¹);
* 1 łyżeczka bazylii suszonej ¹) ;
* oraz po ok. ¼ łyżeczki ¹):
* 1 łyżeczka bazylii suszonej ¹) ;
* oraz po ok. ¼ łyżeczki ¹):
- tymianku,cząbru, szałwii ;
* 2-3 łyżeczki zmielonych ogonków grzybowych (lub kapeluszy);
* ½ łyżeczki pieprzu ziołowego(!);
* sól do smaku (ok. ½ łyżeczki).
_______________________________________
¹) są to ilości minimalne.
* 2-3 łyżeczki zmielonych ogonków grzybowych (lub kapeluszy);
* ½ łyżeczki pieprzu ziołowego(!);
* sól do smaku (ok. ½ łyżeczki).
_______________________________________
¹) są to ilości minimalne.
Słoninę przepuść przez maszynkę z sitem kiełbasianym.
Cebulę również przez takie same sitko.
Mięsno- wędliniarski wsad przepuść przez sitko makowe, lub dwukrotnie przez sitko "normalne".
Jabłka i marchew, po obraniu, zetrzyj na drobnej tarce (jak na placki ziemniaczane).
Słoninę po lekkim wytopieniu tłuszczu "okradnij" z kilku łyżek smalcu, na którym na patelni, uduś pod przykryciem marchew z jabłkiem, dodając zmielony susz grzybowy, aż do lekkiego odparowania wody (najlepiej podłożyć krążek dystansowy, ogień nie za duży), po ok 15-20 min. odkryj i lekko odparuj nadmiar wody tu uwaga, należy często mieszać aby się nawet nie zbrązowiało bo "złapie" gorycz(!).
Do słoniny, gdy już lekko zacznie żółknąć, dodaj cebulę, a gdy tłuszcz przestanie pienić się, dołóż zmielone mięso-wędliny.
Dodaj również marchew z jabłkiem, duszone uprzednio na patelni.
Po ok. 20 min dodaj zmiażdżony przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy, posól do smaku, jeszcze smaż 10 minut i to wszystko.
Cebulę również przez takie same sitko.
Mięsno- wędliniarski wsad przepuść przez sitko makowe, lub dwukrotnie przez sitko "normalne".
Jabłka i marchew, po obraniu, zetrzyj na drobnej tarce (jak na placki ziemniaczane).
Słoninę po lekkim wytopieniu tłuszczu "okradnij" z kilku łyżek smalcu, na którym na patelni, uduś pod przykryciem marchew z jabłkiem, dodając zmielony susz grzybowy, aż do lekkiego odparowania wody (najlepiej podłożyć krążek dystansowy, ogień nie za duży), po ok 15-20 min. odkryj i lekko odparuj nadmiar wody tu uwaga, należy często mieszać aby się nawet nie zbrązowiało bo "złapie" gorycz(!).
Do słoniny, gdy już lekko zacznie żółknąć, dodaj cebulę, a gdy tłuszcz przestanie pienić się, dołóż zmielone mięso-wędliny.
Dodaj również marchew z jabłkiem, duszone uprzednio na patelni.
Po ok. 20 min dodaj zmiażdżony przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy, posól do smaku, jeszcze smaż 10 minut i to wszystko.
Podczas studzenia mieszaj aby otrzymać jednolitą konsystencję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz