Składniki.
* 1,0 kg płatów śledzi solonych (matiasy);
* 0,3 kg cebuli(średniej wielkości);
* 4 -5 owoców papryki, różne kolory;
* 1/2 jabłka winno-kwaśnego;
* 0,5 l oleju słonecznikowego lub z pestek winogron;
* po 1 łyżeczce oregano i bazylii;
* 1/3 łyżeczki pieprzu zielonego(!!!)
* 5 listków laurowych (mogą być połamane)
* 10 ziaren ziela ang.;
* szczypta cukru ( w trzy palce).
* 0,3 kg cebuli(średniej wielkości);
* 4 -5 owoców papryki, różne kolory;
* 1/2 jabłka winno-kwaśnego;
* 0,5 l oleju słonecznikowego lub z pestek winogron;
* po 1 łyżeczce oregano i bazylii;
* 1/3 łyżeczki pieprzu zielonego(!!!)
* 5 listków laurowych (mogą być połamane)
* 10 ziaren ziela ang.;
* szczypta cukru ( w trzy palce).
Wykonanie.
Śledziowe płaty wypłucz kilkakrotnie „do czystej wody”, następnie mocz 2 godziny, co 30 min. zmieniaj wodę. Jeśli masz kupione w małych wiaderkach to wymagają mniej moczenia. Po zakończeniu moczenia porządnie odsącz wodę, resztę wody „wyciśnij” w ręczniki papierowe. Płaty pokrój (w poprzek)w paski 1-1,5 cm, posyp bazylią, oregano świeżo zmielonym/zmiażdżonym pieprzem,dodaj liście laurowe i ziele, całość wymieszaj, odstaw na 20 min. Jabłko obierz, utrzyj na grubo i w małym naczyniu zalej lekko olejem (jabłko nie ciemnieje). Cebulę w cienkie piórka+ cukier, wymieszaj,- najlepiej ręką leciutko(!), żeby rozdzielić piórka. Paprykę(oczywiście bez nasion) -najpierw na 4części i potem w cienkie paski, lub w kwadraciki, tu panuje dowolność. Wszystko połącz razem, wlej olej, wymieszaj, już nie ręką, odstaw na 2-3 godziny, od czasu do czasu przemieszaj i lekko uciskaj, żeby całość była w oleju.
Pieczywo do tego... każde, ja wolę pieczywo grahama.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz