Ryż jaki znamy, przeważnie jest gotowany, poznaj więc inny ryż, duszony i jego smak.
Składniki
* 2 szklanki ryżu;
* 2-3 łyżki oleju słonecznikowego;
* 2-3 łyżki oleju słonecznikowego;
* 1,5 szklanki gorącej wody;
* 1 kostka bulionu warzywnego;
* ok 2 szklanek mleka, może być 0.5%
* ½ łyżeczki kurkumy lub curry .
* 1 kostka bulionu warzywnego;
* ok 2 szklanek mleka, może być 0.5%
* ½ łyżeczki kurkumy lub curry .
Uwaga.
Możesz zrezygnować z dodatku kurkumy/curry i uzyskasz wówczas ryż biały o tradycyjnym smaku.
Wykonanie.
Do 2-3 l rondla (używam patelni stalowej z podwójnym dnem) ustawionego na krążku wlej olej i wrzuć niekoniecznie płukany ryż, podsmaż lekko, mieszając i pilnuj żeby nie zbrązowiał, gdy ryż stanie się lekko szklisty, wlej ¾ szklankę wrzątku, wymieszaj, przykryj na chwilę, wlej następne ¾ szklanki wrzątku rozpuszczając w niej uprzednio kostkę bulionu, wsyp kurkumę, wymieszaj dokładnie całość. Poodsuwaj ryż (patrz foto)od brzegów naczynia (najszybciej się może przypalić)i powoli dolewaj mleko, ciągle lekko mieszając. Pozostaw na parę minut, na ogniu do uzyskania pożądanej miękkości (lepszy jest lekko twardy (al dente).
Nie dosalaj (!!). W bulionie jest dosyć soli.
Nie dosalaj (!!). W bulionie jest dosyć soli.
Zawsze po dołożeniu/ wlaniu płynu , zamieszaniu dokładnym od dna, poodsuwaniu ryżu od ścianek, przykrywaj naczynie(!)
Możesz stosować tylko wodę zamiast dodatku mleka.
Inspiracją był tutaj podany przepis:
Możesz stosować tylko wodę zamiast dodatku mleka.
Inspiracją był tutaj podany przepis:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz