Sos ten powstał zupełnie przypadkowo, podczas sporządzania papryki faszerowanej jako dodatek do niej, potem został wypróbowany do kotletów rybnych, a później już poszedł siłą rozbiegu do innych dań. Raz nawet do kalafiora z wody.
Składniki
* 1 średnia marchew;
* 1 " pietruszka;
* 1 " pietruszka;
* 1 " kalarepka;
* 2-3 łodygi selera naciowego;
* 1-2 owoce papryki; ¹)
* 1 duża cebula czerwona;
* 1-2 szkl. przegotowanego gorącego mleka;
* ok 1/2 szkl. mąki kukurydzianej;
* 5-10 dag pieczarek;
* 1 kostka bulionu grzybowego lub warzywnego;
* 1 szkl. gorącej wody;
* 2-3 łyżki oleju słonecznikowego:
oraz: sól, pieprz, zioła przyprawowe wg własnego gustu.
* 2-3 łodygi selera naciowego;
* 1-2 owoce papryki; ¹)
* 1 duża cebula czerwona;
* 1-2 szkl. przegotowanego gorącego mleka;
* ok 1/2 szkl. mąki kukurydzianej;
* 5-10 dag pieczarek;
* 1 kostka bulionu grzybowego lub warzywnego;
* 1 szkl. gorącej wody;
* 2-3 łyżki oleju słonecznikowego:
oraz: sól, pieprz, zioła przyprawowe wg własnego gustu.
-----------------------------------------------------------------------------------
¹ ) - jeżeli sos robisz do np. faszerowanej papryki, to użyj inny kolor niż faszerowana, ładniej wygląda.
Wykonanie
Marchew, pietruszkę i kalarepkę pokrój w słupki, cebulę w piórka, łodygi selera na 1 cm kawałeczki (jeżeli mocno wyrośnięty to po zdarciu włókien), paprykę wg własnego gustu i fantazji (dla odmiany pokroiłem w kwadraciki i trójkąciki(!).
Pieczarki pokrojone w plasterki wrzuć na rozgrzany olej, w szeroki rondel z przykrywką, po chwili dodaj pozostałe składniki (bez mąki!). Wlej rozpuszczony w wodzie bulion, gotuj lekko cały czas mieszając.
Pieczarki pokrojone w plasterki wrzuć na rozgrzany olej, w szeroki rondel z przykrywką, po chwili dodaj pozostałe składniki (bez mąki!). Wlej rozpuszczony w wodzie bulion, gotuj lekko cały czas mieszając.
Po ok 10 min. dolej, powoli, cały czas mieszając 2 szklanki mleka, do zagotowania. Następnie, ciągle mieszając, powoli wsypuj mąkę kukurydzianą ( bez obawy, "klucha" się nie zrobi ! ), dopiero teraz jeśli trzeba możesz dosolić, dodaj przyprawy i po 10 minutach "purkotania” sos jest gotowy do podania.
Smak naprawdę niespotykany i delikatny.
Jeśli robisz np.gołąbki faszerowane i masz już je w piekarniku to wszystko w jednym czasie jest gotowe.
Smak naprawdę niespotykany i delikatny.
Jeśli robisz np.gołąbki faszerowane i masz już je w piekarniku to wszystko w jednym czasie jest gotowe.
Możesz ten sos stosować również, tak do dań mięsnych np. mielonych kotletów, do drobiu gotowanego i pieczonego, jak i do dań bezmięsnych.
np. z ryżem , lub makronem, pyzami na parze, czy kluskami kładzionymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz