poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Wątróbka drobiowa

  Danie to z powodzeniem można stosować również w pewnej diecie, ostatnio mającej niezbyt pochlebne opinie. Nie zabieram głosu w tej dyskusji, uważam tylko, że każda dieta ma swoje wady i zalety, a w każdej powinno się postępować z umiarem i nie popadać w skrajności. Należy pamiętać o tym, że jak nie ma dwóch organizmów idealnych tak nie ma jednakowych reakcji, na taki sam sposób odżywiania się.

 Znajomi którzy spróbowali tak przyrządzoną wątróbkę, zaczęli ją spożywać niemal regularnie, z dodatkami warzywnymi, bez tradycyjnych: ziemniaków i chleba, tak jak im zaserwowałem.

Składniki.
* 40 dag wątróbki z drobiu;
* ½ łyżeczki czosnku granulowanego;
* 1 łyżeczka bazylii;
* ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego;
* 20 ziaren czarnuszki;
* 1 średnia marchew;
* 15 dag cebuli;
* 1 owoc papryki świeżej (zielonej);
* ok 1 szkl mleka ( 0,5% tłuszczu);
* ½ kostki mięsnej(Winiary0;
* pieprz naturalny;
* sól w miarę potrzeby.

Wykonanie. 
  Wątróbki oczyść, wypłucz, przesyp czosnkiem,bazylią, pieprzem ziołowym, pozostaw na 4-6 godzin w lodówce.
Na teflonowej patelni obsmaż wątróbkę ( na lekki brąz) wraz z pokrojoną w cienkie plasterki marchewką i cebulą pokrojoną w piórka, wsyp ziarna czarnuszki, podlej połową mleka, przykryj, podduś ok 5 minut, już na małym ogniu.
Dodaj pokrojoną w słupki paprykę, mleko wraz z rozgniecioną kostkę mięsną, pieprz. Dosmażaj na zwiększonym ogniu całość często mieszając, aż odparujesz nadwyżkę wody.
Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.
Jako dodatek świeża papryka, ogórek, lub na parze: brokuł, brukselka, fasolka szparagowa.
(Można spożywać w ww. diecie, etap II ).

A może wątróbka? Czyli podroby rządzą!

1 komentarz:

  1. To jest własnie to !!!!! Wątróbka którą wręcz pokochaliśmy.Jest na prawdę wspaniała.Dziękuję za super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń