wtorek, 24 kwietnia 2012

Zapiekanka sobotnia

  Zapiekanki można zrobić z niczego, jak mawiają znawcy od tzw "przeglądów lodówki". Owszem , można się z tym z tym zgodzić, bo w rzeczywistości każdy na coś w lodówce,czego za mało by nakarmić rodzinę + niespodziewanych gości w równych porcjach, ale połączone składniki dają coś zjadliwego, czasem pysznego. 
 Czy ten zestaw i Tobie przypadnie do gustu, nie wiem, ja w każdym bądź razie, nie zdążyłem fotknąć zapiekanki na talerzach, bo miałem nieco zajęcia w kuchni, z deserem.  Zjadłem tylko końcówkę zgarniętą mi litościwie, z dna brytfanny.

Składniki. 
* 60 dag ziemniaków;
* 40 dag mięsa mielonego wieprzowego;
* 15 dag cebuli;
* 15 dag boczku wędzonego surowego;
* 20 dag sera żółtego(Gouda,Morski);
* 3 jaja;
* 300- 400 ml śmietany;
* 50-75 ml oleju;
* 3 ząbki czosnku;
* tłuszcz, tarta bułka do smarowania formy;
* sól, pieprz zielony świeżo zmielony, oregano, cząber, bazylia, majeranek, curry, sos sojowy;
Oraz, jeśli masz ale nie jest to konieczne:
* susz grzybowy mielony, pomidory suszone z własnego przerobu.

Użyte przeze mnie naczynie do zapiekania to brytfanna o wymiarach 36 x 21 x 7 (cm)

Wykonanie.                  
Ziemniaki zetrzyj na super cienkie plasterki
Dopraw mięso solą, ziołami wg własnego upodobania, dodaj olej i odstaw.
Boczek pokrój na jak najcieńsze plasterki, ser zetrzyj na grube wiórki, cebulę pokrój w najcieńsze piórka. 
 
Jaja roztrzep ze śmietaną dodaj pieprz, bazylię,sos sojowy, jeśli masz pomidory suszone posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę dokładnie wymieszaj wszystko i odstaw.
Mięso obsmaż na półsurowo na patelni dbając by nie porobiły się bryły, jeśli dysponujesz suszem grzybowym to dodaj do mięsa.
Brytfannę lub inne naczynie w którym będziesz zapiekać, wysmaruj wewnątrz tłuszczem obsyp tartą bułką, wyłóż cienką warstwą ziemniaków, następnie mięsem, cebulą, boczkiem, znów ziemniakami, mięsem, cebulą, boczkiem i na wierzch ziemniaki.

Poszczególne warstwy ziemniaków możesz posypać lekko cząbrem .

Zalej cały przekładaniec przyrządzoną wcześniej śmietaną z jajkiem i przyprawami, posyp serem
  i na wierzch oregano.
Zapiekaj pod folią aluminiową w której zrób widelcem kilka dziur celem odprowadzenia nadmiaru wody, w temp 160º C z termo-obiegiem (bez termo-obiegu ok 175-180)przez około 50 min.
 Zdejmij folię i dopiecz jeszcze ok 10-15 minut do zbrązowienia sera.

2 komentarze:

  1. Zapachniało z monitora tym cudem, kłania się fan wszelkich potraw pt. "wariacje jednogarnkowe".
    cortez

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i komentarz, szkoda że Anonima.

      Usuń