czwartek, 15 grudnia 2011

Filety drobiowe w ziołach

  Dań z kurzych filetów jest chyba tyle że i mój ma chyba gdzieś swój pierwowzór, chociaż nie jestem taki pewny tego.
  Zestawienie z gruszkami i zmniejszeniem ilości ziemniaków stanowi ciekawą odmianę, zaręczam, wartą wypróbowania.
 Składniki.
Proporcje na 4 osoby
* 4 filety z kurczaka;
* 4 duże gruszki niezbyt dojrzałe; ¹]
* 8 ziemniaków (wielkość jajka);
* 1-2 średnie cebule (wielkości jajka);
* 1łyżka bazylii (10-15g);
* 1łyżka majeranku (j.w.);
* 1łyżka rozmarynu (j.w.);
* 1łyżka oliwy (oleju);
* 50 ml wina półwytrawnego;
* 1 płaska łyżeczka miodu;
* ½ łyżeczki pieprzu białego;
* 10 dag margaryny do smażenia;
* sól do smaku, w miarę potrzeb.
----------------------------------------------
¹] -można podwoić ilość, a zmniejszyć ilość ziemniaków,  naprawdę warto(!)


 Wykonanie.
Z przypraw, miodu , wina i oleju sporządź mieszankę, filety dość gęsto nakłuwaj widelcem jak najgłębiej, wymieszaj z sporządzoną mieszanką i pozostaw na parę godzin , najlepiej na noc.
Ziemniaki wstaw i gotuj normalnie.
Na dobrze rozgrzany tłuszcz powkładaj filety, po mocnym obsmażeniu z jednej strony, na brąz, obróć posyp solą z obsmażonej strony, dodaj cebulę pokrojoną w krótkie piórka, jeśli pozostała mieszanka ziołowa, dodaj ją i patelnię przykryj, patelnie ustaw na krążku dystansowym.
Po 10-15 minutach dodaj obrane przekrojone na pół gruszki, połóż na dnie patelni przecięciem, na wierzch przełóż mięso i cebulę, całość trzymaj na płytce na średnim płomieniu, do czasu ugotowania ziemniaków.
            


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz