Kolejna propozycja dla "śledziojadów", jedna z moich konkursowych przekąsek.
Składniki (na 5 porcji)
*5 płatów śledzia (matiesy);
* 40 dag cebuli;
* 20 ml soku(koncentratu) z buraków;
* 25 ml octu balsamicznego;
* 50 ml oleju z pestek winogron, lub słonecznikowego;
* 200 ml majonezu;
* 15 szt oliwek czarnych;
* 15 szt oliwek zielonych;
* 150 g kaparów;
* 1 pęczek kopru;
* 15 dag krewetek mrożonych lub 2 op. krewetek konserwowych;
* 1 słoiczek mini korniszonów;
* 4 płaty papryki konserwowej;
* cząber suszony (Kamis);
* bazylia świeża;
* 20 g pieprzu zielonego;
* ⅛ łyżeczki cukru pudru(!);
* 2 niewielkie buraki ugotowane „w mundurkach”.
Wykonanie.
Wymoczone(lekko odsolone) płaty śledzi wyciśnij dodatkowo w papierowy ręcznik, by maksymalnie pozbawić je wody, pokrój w ukośne paski lub trójkąty, dodaj ocet, nieco zmielonego pieprzu, cząber, kilka łodyżek kopru posiekanego drobno, wymieszaj dokładnie, dodaj olej, ponownie wymieszaj, odstaw. Krewetki mrożone wrzuć na 5 minut do 1,0 l osolonej wody (1/4 łyżeczki soli) z koprem (grubymi łodyżkami), od momentu zagotowania potrzymaj ok 3-4 minut, wyjmij, wystudź.Cebulę pokrój w kostkę i połowę jej zalej sokiem z buraków, wymieszaj dokładnie, dodaj 1 łyżkę oleju, znów wymieszaj, odstaw. Drugą połowę cebuli wymieszaj z cukrem i pozostałym olejem, również odstaw. Paprykę pokrój w paski, kilka oliwek czarnych przetnij wzdłuż na połówki. Buraczki pokrój w pół plastry.
Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą wystarczyć na 5 porcji.
Na środkowej części talerza rozłóż równomiernie na ¾ powierzchni majonez, rozłóż część cebuli białej, lub z sokiem buraczanym, w dowolny sposób ułóż śledzia (nie oczyszczaj go z macerat), pozostałe składniki rozłóż dekoracyjnie wg własnego uznania, śledzie posypując lekko(!) suszonym koperkiem.
Pióra kopru i listki bazylii użyj do dekoracji, kilka listków bazylii posiekanej możesz dodać do macerowania śledzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz