wtorek, 20 grudnia 2011

Śledź chili-grzybowy pikantny

 Przepis ten już miał kilka wersji, zanim otrzymał tą poniżej podaną.
 Składniki.
* 40 dag śledzia a'la maties;
* 30 dag cebuli;
* 20 dag grzybów leśnych (z przetworów > we własnym sosie<);
* 1 kostka bulionu grzybowego;
* 20 ml pasty chili ... ¹);
* 80 ml koncentratu pomidorowego;
* ¾ szkl papryki konserwowej;
* 2 łyżki posiekanych pomidorów suszonych (w oleju);
* 150 ml oleju z ryżu;
* 5-6 liści laurowych;
* ½ łyżeczki cząbru suszonego;
* oraz 1 puszka fasoli czerwonej.²)
Sól i pieprz są zbędne.
-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
¹) (przepis  jest tutaj);
²) nie jest konieczna ale smakowo doskonale komponuje się w tym zestawieniu.
Wykonanie.
 Śledzie, wypłucz i wymocz, przez ok 2 godziny wymieniając co 30 minut wodę.
Grzyby odcedź, jeśli są duże to pokrój w grube paski, wlej na patelnię ok. 100 ml oleju, obsmaż ok. 10 minut, smaż, często mieszając, aż ilość grzybów zmniejszy się o ponad połowę.
Zdejmij grzyby z patelni łyżką cedzakową, przełóż do innego naczynia (np. miski metalowej), wrzuć na pozostały olej pokrojoną w piórka cebulę, mocno zeszklij, dolej sok pozostały po odcedzeniu grzybów, dodaj pastę chili, koncentrat, liście, cząber, dolej resztę oleju, pokruszoną kostkę bulionu, doprowadź do wrzenia, dodaj pomidory suszone wraz z olejem w którym były, uprzednio należy je nieco posiekaj.
Wystudź. Dodaj paprykę pokrojoną w paski.
Śledzie po odcedzeniu odciśnij w papierowy ręcznik z resztek wody, pokrój w paski 1-3cm. Połącz wszystko, dokładnie wymieszaj, pozostaw na kilka godzin do „przegryzienia”.
Kto zdecyduje się na dodanie fasoli (ręczę że warto!)może dodać ją, odsączoną i wymieszać w końcowej fazie, przed dodaniem śledzi.
Można zrobić połowę z fasolą, jako próbę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz