Składniki.
* 6 ziemniaków (gotowanych w mundurkach;¹)
* 8 pieczarek;¹)
* 5 cebul;¹)
* 2 łodygi selera naciowego;
* 5 rdzeni (nerwów) z liści kapusty pekińskiej;
* 2 jaja (ugotowane na twardo);
* 4 łodyżki (liściowe części) natki pietruszki;
* ½-1 łyżeczki musztardy;
* 100ml oleju (z pestek winogron);
* sól, pieprz naturalny;
* po ½ łyżeczki bazylii(cytrynowa),cząbru;
* „w trzy palce”cukru.
¹)podane składniki mniej więcej wielkości jaja kurzego.
Wykonanie.
Składniki kładź w misie warstwami w kolejności krojenia i tak: - cebulę pokrój w cienkie piórka, posyp lekko cukrem wymieszaj. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę wyłóż na cebulę, posyp ziołami, pieczarki pokrój w cienkie półplasterki, posyp lekko solą. Łodygi selera pokrój w cienkie plasterki, natkę pietruszki pokrój dość grubo. Rdzenie z liści kapusty pokrój wzdłuż włókien „na zapałkę”; a jajka, krajarką lub nożem wg uznania, w paski lub kostkę. Wymieszaj olej z musztardą, dodaj do reszty składników, całość wymieszaj, wstaw do schłodzenia na ok 1 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz