poniedziałek, 19 grudnia 2011

Sałatka sobotnia Małżonki

  Sałatka faktycznie nie jest moim pomysłem, a naszej Lepszej Części Związku (jak czasami nazywamy). Jest odpowiedzią na moje wyczyny cukiernicze. Po prostu, pokazaniem, że nie tylko ciasta są Jej wspaniałymi wyczynami, ale i kuchnia nie obcą ...
 Przyznam, udany wyczyn, nie pierwszy zresztą i nie ostatni mam nadzieję ;-)).

 Składniki. 
* 1 kalafior średni; 
* 1 brokuł średni; 
* 4 plastry ananasa z puszki; 
* 1 puszka kukurydzy; 
* 1 mandarynka; 
* 2 jaja; 
* ½ ogórka (długiego); 
  * ½ szklanki ryżu; 
  * 40ml musztardy (dowolnej); 
  * 50 ml oleju z pestek winogron/lub słonecznikowego/; 
  * 5 dag ziaren słonecznika łuskanego; 
  * 400 ml majonezu; 
* 1 łyżeczka maggi lub sosu sojowego, zamiennie może być curry mielona;
* sól, pieprz zielony świeżo zmielony.

  Wykonanie.
Jaja ugotuj na twardo, ostudź.
Kalafior i brokuły podziel na różyczki i obgotuj na „ lekko twardawe”, również ryż gotuj tak samo (ja zalewam 1 szklanką wody, zagotowuję i postępuję dalej jak z kaszą albo w mikrofalówce wstawiam na 10 minut.
Kalafior i brokuły można tak samo: wlać do naczynia ok. 100ml. wody, posypać wierzch solą i cukrem  i wstawić do mikrofalówki, na 6-7 minut.
Ostudź.
Następnie po lekkim ostudzeniu ale jeszcze dość ciepły, ryż dopraw musztardą i maggi (sosem sojowym, curry) i pozostaw również do pełnego wystudzenia.
Ananasa pokrój na ok. 1 cm kawałeczki, mandarynkę podziel na cząstki i pokrój na 3 kawałeczki; 0,5 cm, ogórek w plastry 0,5 cm następnie na cząstki ( w „ósemki”).
Jaja w kostkę (możesz krajarką do jaj).
Odcedź kukurydzę.Na patelni rozgrzej olej, wsyp ziarna słonecznika, podgrzej do lekkiego zbrązowienia, ostudź.
Poł
ącz wszystkie składniki, dodaj pieprz (ok. ½ łyżeczki zmielonego, ¼ łyżeczki soli, dodaj majonez …
Odstaw do schłodzenia na ok. 2 godziny.
No a potem ...    
                          Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz