czwartek, 15 grudnia 2011

Surówka z czerwonej kapusty

Doskonały dodatek do mięs delikatnych, chociaż przy cięższych, wieprzowinie również pyszna.
 Pierwszy raz sporządziłem tą surówkę jako dodatek do kurczaka w ziołach.
Składniki. 
* 50 dag kapusty czerwonej
* 10 dag cebuli;
* 1 nieduża marchewka;
* 1 łyżka korzenia imbiru grubo startego;
* 1 średnie jabłko winno-kwaśne;
* 10 ml octu jabłkowego/winnego;
* 1 łyżka oleju z pestek winogron;
* sól, cukier, pieprz zielony mielony, szczypta kminku mielonego.
Jeśli lubisz to dodaj kilka liści mięty.

Wykonanie. 
Kapustę poszatkuj jak najcieniej, jeśli użyjesz dużej kapusty, to usuń zgrubiałe nerwy liściowe, posyp lekko solą porządnie wygnieć (drewnianą pałką), polej octem, wymieszaj, odstaw w chłodne miejsce. Cebulę pokrój w cienkie piórka, posyp lekko(!) cukrem wymieszaj, odstaw.
Jabłko zetrzyj na grubsze wióry, marchew na drobniejsze, wymieszaj z imbirem.
Cebulę dodaj do kapusty wymieszaj dodaj wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj całość lekko ubij.
Jeśli dodajesz miętę to porwij listki na kawałki i pognieć łyżką, nie siekaj, jeśli suszoną to dodaj ale mniejszą ilość do jabłka, marchewki i imbiru przed połączeniem z kapusta, lepiej oddaje aromat.
Po upływie 5-10 minut od wymieszania całości, sprawdź, jeżeli trzeba dopraw.
                         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz