Oczywiście moje Dziewczyny pełne (jak zwykle ;-))... poświęcenia, sprzątnęły z talerzy wszystko(również jak zwykle), narzekając tylko na zbyt mały dodatek warzywny.
Kolejne wydanie było sporządzone z podwójnej ilości podanych w tym przepisie, warzyw.
Składniki.
* 4 plastry (1,5-2 cm) schabu b/k;
* 15 dag cebuli;
* 1 owoc papryki żółtej/czerwonej;
* kilka nerwów z liści kapusty pekińskiej;
* sól, papryka mielona ostra, czosnek granulowany;
* 15 dag „Palmy” lub inny tłuszcz do smażenia;
* ½ „Kostki mięsnej” („Winiary”);
* ok ¾ szkl. gorącej wody;
* 3-4 blaszki liści lubczyku (lub łyżeczka suszu).
Wykonanie.
Plastry mięsa posyp obustronnie solą (małą ilością) i mieloną papryką i odłóż na ok. 2 godziny. Cebule w plastry 2-3mm, nerwy liściowe i paprykę w paski 3-5mm.
W woku obsmaż szybko schab na połowie tłuszczu na silnym płomieniu na lekki brąz, postaw w nim mięso, ustaw na płytce dystansowej, podlej połową rozpuszczonej „kostki mięsnej”, przykryj, zmniejsz płomień o połowę.
Na drugiej połowie tłuszczu i na drugiej patelni usmaż pokrojoną w dość grube piórka cebulę na lekko żółto, dodaj pokrojoną w paski paprykę, wymieszaj, przykryj na 5 minut, zmniejszając nieco płomień. Dodaj cebulę z papryką do woka z mięsem, kładąc mięso na wierzchu, które posyp czosnkiem granulowanym (ilość wg uznania) i pokrojonymi nerwami kapusty pekińskiej, podlej resztą rozpuszczonej „kostki mięsnej”, posyp pociętym drobno lubczykiem, przykryj pozostaw na 5 minut na ogniu, delikatnie rozsuń mięso i „zamień miejscami z cebulą” na następne 5 minut.
Jeśli trzeba dodaj sól, dodaj paprykę ostą, nie dawaj zamiennie pieprzu(!)
Podaj z ziemniakami piure i surówką z czerwonej kapusty.
Pyszny obiadek:-)
OdpowiedzUsuńOj, pyszny był. Niedawno wznowienie było. Ja tylko zajadałem, nie robiłem nic przy nim, pozwolono mi "łaskawie" na wypoczynek ;-))
OdpowiedzUsuń