wtorek, 3 kwietnia 2012

Pasta z wędzonej makreli

  Okres postów przedświątecznych zanika, jednak starając się zachować tradycję zaproponuję Ci właśnie coś na ten okres. Chociaż, bo ja wiem czy tylko na okres postu ...
Sam robię takie pasty częściej, jako wielki rybojad, kilkadziesiąt razy w ciągu roku, oczywiście nie tylko takie jak ta.

Składniki.
* 1 wędzona makrela;
* 2 jaja na twardo;
* 1 serek topiony(100g);
* ½ łyżeczki pieprzu naturalnego;
* ½ szkl szczypioru(suszonego);
* 1łyżka kopru zielonego (suszonego);
* 1łyżeczka bazylii;
* ½-1 łyżeczki majeranku;
* ½ łyżeczka pasty chili;¹]
* ¼ -½ szkl zmiksowanego ogórka konserwowego;
* ¼ łyżeczki czosnku granulowanego.
---------------------------
¹]- jako zamiennik może być papryka ostra mielona, lub chili mielone w odpowiedniej (mniejszej) ilości.

Wykonanie. 
Makrelę dokładnie oczyść z ości i skóry. Widelcem (lub maszynowo) pognieć wraz z jajkiem dość dokładnie, dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj dalej rozdrabniając, widelcem. Robię to tylko widelcem, zajmuje mi to ok 30 minut.
Zapewniam, masła nie potrzeba, a z chlebem grahama lub razowym
wyśmienita kolacja, czy śniadanie (jeśli do śniadania coś pozostanie).

2 komentarze:

  1. Takiej jeszcze nie jadlam
    Na pewno zrobie ja w Wielki Piatek
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpisz jak smakowała, a może masz coś ciekawego w swoim "składzie"?
      Pozdrawiam

      Usuń