czwartek, 29 grudnia 2011

Śledź księżniczki

  Nic nowego nie napiszę, tylko tyle, że to jeszcze jedna propozycja.
Składniki.
* 40 dag matiesów („wiaderkowe” są mniej słone);
* 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego/zielonego mielonego;
* 50 ml oleju słonecznikowego;
* 25 dag cebuli;
* 75-100 ml majonezu;
* 15 dag buraków ugotowanych;
* 10 ml octu z jabłek;
* 1 owoc papryki czerwonej;
* 1 jajo ugotowane na twardo.
Wykonanie.
Śledzie wypłucz do czystej wody, sprawdź nasolenie, pamiętając o tym, że w połączeniu z pozostałymi składnikami, sól zostanie znacznie „zredukowana” smakowo. Jeśli uważasz, że trzeba zalej wodą na ok 30 min. Po wymoczeniu wysusz w papierowym ręczniku, pokrój w ok.1,5 cm ukośne paski, posyp połową pieprzu, odstaw do „przegryzienia”na ok 30min ale po 15min zalej olejem wymieszaj.
Cebulę pokrój w jak najcieńsze piórka, sparz, przepłucz bieżącą zimną wodą, następnie zimną przegotowaną, odwiruj wodę, używając najlepiej wirówki do sałaty.
Połowę cebuli wymieszaj z majonezem.
Buraki pokrój w nieregularną kostkę, dodaj drugą połowę cebuli, posyp połową pieprzu, wymieszaj z octem, odstaw.
Paprykę po pozbawieniu jej skórki(niekoniecznie) i nasion, pokrój w drobną kostkę.
Jajko pokrój na 6 części.
Na półmisku wyłóż po środku cebulę z majonezem , na niej ułóż śledzie, wokół wyłóż buraczki z cebula, posyp pokrojoną papryką i polej olejem pozostałym w naczyniu w którym były śledzie. Śledzie obłóż pokrojonym jajkiem.
Możesz od razu podawać na stół.

2 komentarze:

  1. Taki śledzik to dla mnie nowość i miła odmiana;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, w zamian wykorzystam Twoją sałatkę z makreli z kuskusem.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń