poniedziałek, 19 grudnia 2011

Śledź smakosza pikantny, w dwóch wersjach

 Święta tuż, tuż jeszcze dwie propozycje w jednej, najlepiej od razu zwiększyć ilość składników  x 2.
Składniki. 
* 20 dag matiesów;
* 20 dag cebuli;
* 1 owoc papryki czerwonej;
* 100-200 ml oleju słonecznikowego lub z pestek winogron;
* ½ łyż. pieprzu zielonego (świeżo zmielonego);
* 1 słoik (400ml) mini ogórków konserwowych(foto< własnych), lub korniszonki jak najmniejsze; ¹)
* ½ łyż. pasty chili( ZOBACZ TUTAJ) lub zakupionej;
* ½ łyż. musztardy francuskiej;
* ½ łyż bazylii cytrynowej;
* 2-3 listki szałwii;
* ¼ łyż majeranku.
Do pierwszej wersji (-dodatkowo)
** 10 dag orzechów włoskich , ćwiartki ziaren przełamać należy jeszcze na połówki.
Do drugiej wersji:
** dodatkowo > 100 ml majonezu.
-------------------------------------
¹) jeśli będą większe niż 2-3 cm, to podziel je w słupki
Wykonanie.
Płaty matiesów wypłucz do czystej wody, mocz 20-30 minut, odsącz i wyciśnij maksymalnie nadmiar wody papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w poprzek na 1-2 cm paski, wymieszaj z pieprzem, pastą chili i musztardą, odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce, od czasu do czasu wymieszaj.
Cebulę pokój w piórka, sparz wrzątkiem na durszlaku i ostudź szybko zimną wodą, odwiruj wodę (wirówką do sałaty), dodaj wszystkie zioła, ogóreczki ¹), wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny.
Paprykę pokrój w piórka, dodaj olej wymieszaj i pozostaw na 1 godzinę.
Połącz wszystko razem , odstaw na 1 godzinę następnie podziel całość na dwie części.
Wersja pierwsza:
* do oddzielonej części(tej z olejem) dodaj orzechy, pozostaw na przynajmniej 12 godzin.
Wersja druga:
* do części oddzielonej przy pomocy łyżki cedzakowej dodaj majonez.

Możesz od razu podawać drugą wersję z pieczywem nawet białym, ciemne tutaj nie bardzo smakuje, druga wersja jest smaczniejsza po kilku godzinach, gdy orzechy nieco zmiękną. ------------------------------------- 

¹) jeśli będą większe niż 2-3 cm, to podziel je w słupki .

2 komentarze: