środa, 16 listopada 2011

Pieczarkowo majonezowy sos

  Sos ten jest bardzo prostym, a jednocześnie smakowitym dodatkiem nie tylko na stół świąteczny. Wiele lat temu  koleżanka w pracy poczęstował nas tym sosem, od tego czasu jest on stałą pozycją w moim domu.
Składniki
* 0,5 kg pieczarek świeżych (średnich, jeszcze zamkniętych);
 * 200 ml majonezu; ¹] 
*1 łyżka gęstej śmietany; ¹]
 * 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
 * 1/2 łyżeczki soli;
 * 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego (świeżo zmielonego);
 * 1 łyżeczka posiekanego szczypioru ( od wiosny do jesieni siedmiolatka, lub czosnek s szczypiorkowy z działki);
 lub tyle samo posiekanej drobno natki pietruszki .

____________________
¹] – zamiennie można użyć jogurt naturalny ale w mniejszej ilości.
Wykonanie
Pieczarki oczyść, jeśli chcesz obierz ( ja nie obieram zamkniętych pieczarek) , nie myj(!). Pokrój na 1-2 mm plasterki, razem z ogonkami, posól i wymieszaj, przykryj szczelnie (łapie zapachy) odstaw w chłodne miejsce na 4 -5 godzin.
Odlej sok, którego na razie
nie wylewaj. Po odsączeniu, wymieszaj pieczarki z "zieleniną", pieprzem śmietaną i majonezem. ¹]
Jeśli uznasz, że sos jest za gęsty to dolej trochę soku ( teraz resztę możesz wylać).
Możesz ten sos podać jako dodatek do mięs zimnych jak i do jaj (na Wielkanoc u mnie zawsze),a można i bez niczego zjeść go z tostem, albo bułką(!).
___________________________
¹] – lub zamiennika w miejsce majonezu i śmietany
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz