Składniki
* 0,5 kg pieczarek świeżych (średnich, jeszcze zamkniętych);
* 200 ml majonezu; ¹]
*1 łyżka gęstej śmietany; ¹]
* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
* 1/2 łyżeczki soli;
* 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego (świeżo zmielonego);
* 1 łyżeczka posiekanego szczypioru ( od wiosny do jesieni siedmiolatka, lub czosnek s szczypiorkowy z działki);
* 200 ml majonezu; ¹]
*1 łyżka gęstej śmietany; ¹]
* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
* 1/2 łyżeczki soli;
* 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego (świeżo zmielonego);
* 1 łyżeczka posiekanego szczypioru ( od wiosny do jesieni siedmiolatka, lub czosnek s szczypiorkowy z działki);
lub tyle samo posiekanej drobno natki pietruszki .
____________________
¹] – zamiennie można użyć jogurt naturalny ale w mniejszej ilości.Wykonanie
Pieczarki oczyść, jeśli chcesz obierz ( ja nie obieram zamkniętych pieczarek) , nie myj(!). Pokrój na 1-2 mm plasterki, razem z ogonkami, posól i wymieszaj, przykryj szczelnie (łapie zapachy) odstaw w chłodne miejsce na 4 -5 godzin.
Odlej sok, którego na razie nie wylewaj. Po odsączeniu, wymieszaj pieczarki z "zieleniną", pieprzem śmietaną i majonezem. ¹]
Odlej sok, którego na razie nie wylewaj. Po odsączeniu, wymieszaj pieczarki z "zieleniną", pieprzem śmietaną i majonezem. ¹]
Jeśli uznasz, że sos jest za gęsty to dolej trochę soku ( teraz resztę możesz wylać).
Możesz ten sos podać jako dodatek do mięs zimnych jak i do jaj (na Wielkanoc u mnie zawsze),a można i bez niczego zjeść go z tostem, albo bułką(!).
___________________________
¹] – lub zamiennika w miejsce majonezu i śmietany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz