sobota, 12 listopada 2011

Szynka urodzinowa

Składniki
* 10 plastrów 1-1,5 cm szynki surowej;
* 12 plastrów 1-1,5 cm boczku wędzonego;
* 20 plastrów ok 1cm z dużej cebuli;
* 20 kapeluszy suszonych grzybów;
* 50ml pasty chili; (*)
* sól, czosnek granulowany;
* 50 ml dżemu śliwkowego ale „własnej produkcji”;(**)
* łyżka majeranku;
* 5 niezbyt dojrzałych gruszek;
* 25 ml sosu sojowego.
Dodatkowe”przyrządy”: 4 duże patyki szaszłykowe, lub pręty 25cm ze stali kwasoodpornej.
(*)- zamiennie możesz ketchup ostry + ¼ łyżeczki chili mielonej;
(**)- zamiennie możesz użyć 5 śliwek suszonych namoczonych na noc i następnie zmiksowanych z wywarem z grzybów.
 Wykonanie.
Plastry szynki z obu stron posmaruj pastą chili(lub zamiennikiem), posól, posyp majerankiem, pozostaw na noc w chłodnym miejscu.
Kapelusze grzybów namocz na noc w odpowiedniej (minimalnej!) ilości wody, rano gotuj ok 20 min. posól odpowiednio, potrzymaj ok 5 min. na minimalnym płomieniu, wyjmij z wody wystudź.
Do pozostałego wywaru dodaj dżem, sos sojowy .
Gruszki obierz, podziej na 4 pozbaw gniazd nasiennych.
Plastry szynki posyp z obu stron czosnkiem granulowanym.
Zrób „przekładaniec”do pieczenia, dla ułatwienia od razu nabijaj na dwa patyczki, zaczynając: boczek>szynka>równolegle obok siebie dwa plastry cebuli>dwa kapelusze grzybów>boczek itd. ... kończąc plastrem boczku, całość wzmocnij jeszcze dwoma patyczkami. Dla ułatwienia nabijaj ustawiając od drugiego plastra pionowo nabijać wówczas wygodniej cebulę i grzyby.
Przeważnie używam, zamiast patyczków, pręciki sporządzone z drutu kwasoodpornego śr. 2 mm.
Umieść mięso w rękawie, obłóż obustronnie gruszkami, polej przygotowanym wywarem grzybowym z dodatkami.
Wstaw do zimnego piekarnika ustaw na 170ºC (z termo-obiegiem<>bez +20º).
Od chwili osiągnięcia pożądanej temperatury piecz ok. 1godziny rozetnij rękaw zapiecz powierzchnię(ok10-15 min).
Po wyjęciu z piekarnika polej powstałym sosem kilkakrotnie całość, rozchylając nieco poszczególne porcje.
Podać możesz z ziemniakami ugotowanymi, następnie przepołowionymi posmarowanymi lekko olejem i położonymi do lekkiego opieczenia, obok rękawa z pieczenią.
Z ryżem na sypko smakuje równie dobrze.
Surówka dowolna ale najlepszy jest pomidor bez skórki pokrojony na ósemki.
 SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Czosnek granulowany! A gdzie polski dobry czosnek z ogrodu?
    Rozczarowana.

    OdpowiedzUsuń
  2. GAJU, czosnek granulowany ma nieco łagodniejszy, a tym samym bardziej "ukryty" aromat, dlatego w tym przypadku był wskazany, przynajmniej wg mnie. Można oczywiście użyć świeży czosnek (mam taki z działki) tylko wówczas wyjdzie go więcej, a co za tym idzie będzie za bardzo "czosnkowa" cała szynka, "zabije" cebulę i grzybki.

    OdpowiedzUsuń