niedziela, 27 listopada 2011

Śledź smakosza łagodny

 Śledź na każdym bywa stole, je gospodarz, je też gość,
je ten który się odchudza ...
no, rymowania dość,
na tym skończę by ktoś mi nie powiedział,
że zakochany w śledziach,
          ....                Kazik znów przynudza.
Składniki.  
* 20 dag matiesów;
* 20 dag cebuli;
* 1 owoc papryki czerwonej;
* 150-200 ml oleju słonecznikowego lub z pestek winogron;
* ½ łyżeczki majeranku;
* 1 łyżeczka płaska bazylii;
* ¼ łyżeczki pieprzu zielonego świeżo zmielonego;
* 1 słoiczek (100g) kaparów(można Kapary polskie).
 Wykonanie.
Płaty śledzi wypłucz porządnie, mocz przez dwie godziny, co pół godziny zmień wodę.
Maksymalnie wyciśnij wodę z płatów (papierowym ręcznikiem), pokrój w poprzek na 1,5cm paski i przesyp wszystkimi przyprawami,wymieszaj, odstaw na 1-2 godziny.
Cebulę pokrój w piórka, lekko posyp cukrem (cukru w trzy palce), paprykę wzdłuż na cztery, następnie w piórka, dodaj odcedzone kapary wymieszaj z olejem, odstaw na 1-2 godziny.
Po odstaniu osobnym, połącz wszystko razem wymieszaj i możesz podawać od razu na stół.

Wyśmienity jest z czarnym, prawdziwym razowym chlebem, lub każdym własnego wypieku, bez spulchniaczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz