je ten który się odchudza ...
no, rymowania dość,
na tym skończę by ktoś mi nie powiedział,
że zakochany w śledziach,
.... Kazik znów przynudza.
Składniki.
* 20 dag matiesów;
*  20 dag cebuli;
* 1 owoc papryki czerwonej;
* 1 owoc papryki czerwonej;
*  150-200 ml oleju słonecznikowego lub z pestek winogron;
*  ½ łyżeczki majeranku;
*  1 łyżeczka płaska bazylii;
*  ¼ łyżeczki pieprzu zielonego świeżo zmielonego;
* 1 słoiczek (100g) kaparów(można Kapary polskie). 
 Wykonanie. 
 Płaty śledzi wypłucz porządnie,  mocz przez dwie godziny, co pół godziny zmień wodę.
Maksymalnie wyciśnij wodę z płatów (papierowym ręcznikiem), pokrój w poprzek na 1,5cm paski i przesyp wszystkimi przyprawami,wymieszaj, odstaw na 1-2 godziny. Cebulę pokrój w piórka, lekko posyp cukrem (cukru w trzy palce), paprykę wzdłuż na cztery, następnie w piórka, dodaj odcedzone kapary wymieszaj z olejem, odstaw na 1-2 godziny.
Po odstaniu osobnym, połącz wszystko razem wymieszaj i możesz podawać od razu na stół.
Wyśmienity jest z czarnym, prawdziwym razowym chlebem, lub każdym własnego wypieku, bez spulchniaczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz