piątek, 25 listopada 2011

Śledź różowy

Śledź raz jeszcze, szybki w wykonaniu, nie licząc czasu moczenia, za to smak przewyborny.
Składniki.
* 40 dag płatów śledzia (matiesy);
* 25 dag pieczarek;
* 50 dag papryki;
* 25 dag cebulki ze szczypiorem;
* 20 dag ogórka małosolnego;
* 500 ml soku z buraków;
* 50 ml octu jabłkowego;
* 1 łyżka octu balsamicznego;
* 100 ml oleju z pestek winogron;
* 25 ml oleju lnianego;
* 1 łyżeczka bazylii świeżej lub suszonej;
* sól, pieprz zielony.
Wykonanie.
Płaty śledzia dokładnie wypłukane i pokrojone na 1,5-2 cm kawałki, zalej sokiem z buraków (odlej ok 50 ml soku) i odstaw śledzie na ok. 2 godziny w chłodne miejsce.
Pozostałe składniki pokrój: pieczarki w cienkie plasterki; paprykę w piórka, cebulę tak samo, ogórki w bardzo cienkie plasterki, szczypior niezbyt drobno, posyp lekko solą, dodaj pieprz, bazylię, dodaj płynne składniki, dokładnie wymieszaj, lekko ugnieć i odstaw w chłodne miejsce.
Odlej sok z buraków w którym moczyły się śledzie i lekko je odciśnij, wymieszaj z pokrojonymi składnikami i od razu możesz podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz