Składniki.
* 60 dag wątróbki drobiowej;
* 30 dag cebuli;
* 2 jabłka winno-kwaśne;
* 15 dag marchwi;
* ok 80 ml oleju z ryżu;
* ⅔ szklanki mąki kukurydzianej;
* ½ łyżeczki pieprzu zielonego mielonego;
* 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
* ¼ łyżeczki curry;
* ½ łyżeczki cząbru;
* - kilka liści szałwii;
* ½ łyżeczki imbiru mielonego;
* 1 ząbek czosnku;
* 1 płaska łyżeczka soli;
* 5 dag masła.
Wykonanie.
Wątróbkę oczyszczoną, dokładnie wymieszaj z mąką , obsmaż na 50 ml oleju, na dość silnym ogniu, podlej lekko wodą,, duś pod przykryciem, na krążku dystansowym. Jabłka obrane, pozbawione gniazd nasiennych pokrój w dużą kostkę, cebulę pokrój w piórka.
Gdy wątróbka będzie się dusić, na reszcie oleju w woku zeszklij cebulę, dodaj marchew startą na grubo, smaż na intensywnym płomieniu często mieszając, gdy marchew lekko zmieni barwę rozsyp na powierzchni paprykę, cząber i imbir. W małej ilości wody wymieszaj resztę mąki pozostałej po obtoczeniu wątróbki dolej mieszankę do woka, wymieszaj i jeśli trzeba dolej wodę by lekko tylko zakryła warzywa, rozłóż na wierzchu podduszoną wątróbkę wraz z powstałym sosem w którym się dusiła. Posyp po wierzchu pozostałymi przyprawami (oprócz szałwii), po 5 minutach duszenia wymieszaj całość, ....
rozłóż na powierzchni szałwię i jabłka, przykryj, duś na minimalnym ogniu.
Po 10 minutach dodaj masło i czosnek, wymieszaj całość, posól i pozostaw pod przykryciem jeszcze ok.5 minut.
Po 10 minutach dodaj masło i czosnek, wymieszaj całość, posól i pozostaw pod przykryciem jeszcze ok.5 minut.
Gotowe.
Uwaga: wbrew pozorom, zachowanie kolejności dodawania przypraw jest bardzo ważne, sprawdziłem: ta kolejność jest najlepsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz