sobota, 19 listopada 2011

Surówka z ogórków

 Doskonała surówka do dań mięsnych, zrobiłem po raz pierwszy do wątróbki z orzechami, zdała egzamin przy innych potrawach mięsnych.
Składniki.
* 2 ogórki małosolne(lub kwaszone);
* 2 ogórki świeże;
* 1cebula wielkości (śr.3-4 cm);
* 1łyżeczka oliwy lub oleju z pestek winogron;
* ¼ łyżeczki octu balsamicznego;
* szczypta („w trzy palce”) cukru;
* ¼ łyżeczki pieprzu zielonego( świeżo zmielonego).
Wykonanie.
Ogórki pokrój w jak najcieńsze plasterki (świeże obierz ze skórki), wymieszaj i odstaw.
Cebulę pokrój w bardzo cienkie piórka, lekko posyp cukrem, wymieszaj, odstaw na 5 minut.
Połącz wszystkie pozostałe składniki z ogórkami, dodaj cebulę, wymieszaj, lekko ugnieć całość, odstaw na 10-15 minut w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz