* 2 x 250 g „Pasta Zara” makaron duże muszle;
Farsz:
* 2 x 40 dag pieczarek;
* 2 x 40 dag pieczarek;
* 2 x 30 dag mięsa mielonego;
* 2 x ¼ kostki margaryny PALMA;
* 2 x 2 cebule (wielkość jaja);
* 2 x 2 łyżeczki sosu sojowego;
* 2 x ¼ łyżeczki pieprzu naturalnego;
* 2 x ¼ łyżeczki soli;
* 2 x po ½ łyżeczce bazylii, majeranku, ( zioła przyprawowe wg uznania).
Do zapiekania:
* 2 x 1,5 woreczka (2 x 150g) kaszy gryczanej;
* 2 x ½ szklanki szczypioru;
* 2 x 10 dag pieczarek;
* 2 x 100 ml śmietany gęstej;
* 2 x 100ml śmietany do zup i sosów (może być kartonikowej);
* 2 x 50 ml mleka;
* 2 x 2 jaja;
* 2 x ¼ łyżeczki czosnku granulowanego;
* - sól, pieprz ziołowy (!);
* 2 x 10 dag sera żółtego (MORSKI).
Narzędzia dodatkowe:
* brytfanna 19x32 x 8;
* folia aluminiowa.
WykonanieCzas łączny wykonania 2:20 - 2:30 godz., niezależnie czy robimy od razu całość, czy dzielimy na dwie części (tak jak podzieliłem składniki).
Wykonując całość od razu (2 brytfanny) zaoszczędzisz energię potrzebną na zapiekanie, warunek: odpowiednia ilość/wymiar naczyń do zapiekania, bowiem czas na nakładanie farszu i pozostałe czynności jest minimalnie dłuższy.
Makaron gotuj ok 8-10 minut (zalecane 10-15), odcedź i zalej zimną wodą, wystudź i odcedź.
Kaszę gotuj na sypko, wystudź.
Pieczarki oczyść posiekaj bardzo drobno, następnie:
- 40 dag połącz z bardzo drobno posiekaną cebulą (możesz zmiksować blenderem) i resztą składników farszu i powkładaj farsz w muszelki po około 1 łyżeczki nadzienia;
- 10 dag pieczarek wymieszaj z wystudzoną kaszą i szczypiorem.
Brytfannę wysmaruj margaryną, wysyp na całej powierzchni kaszę ze szczypiorem i pieczarkami.
Ze śmietany i pozostałych składników Do zapiekania (oprócz sera) sporządź miksując, mieszaninę a następnie wylej ją na podkład z kaszy.
Na powierzchni ułóż nafaszerowane muszle makaronu, posyp powierzchnię startym na grubo serem, przykryj lekko podziurawioną folią, tak by nie stykała się z serem.
Wstaw na 1/3 wysokości do zimnego piekarnika, ustaw temp. na 180ºC czas 1:40 godz.
Na 15-20 min przed końcem zapiekania zdejmij folię.
Danie gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz