wtorek, 1 listopada 2011

Sos pikantny zimny

 Sos ten jest doskonałym do datkiem tak do mięs jak i do jaj czy ryb na zimno, a także do śledzi w odmianach z olejem.
Składniki.
* 250 ml słoiczek kaparów lub „Polskich kaparów”(przepisy w tym blogu);
* 15 dag małych pieczarek;
* 1 cebula wielkości jaja;
* 1 ogórek kwaszony niezbyt duży;
* ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki;
*50 ml oleju (użyłem z pestek winogron);
* 100 ml majonezu;
* ¼ łyżeczki pieprzu zielonego świeżo zmielonego;
* sól .
Wykonanie.
Pieczarki pokrój w jak najcieńsze plasterki, lekko posól, odstaw. Cebulę bardzo cienko w pół-piórka, ogórek w mini słupki. Odcedź kapary.
Wymieszaj wszystko razem dodaj pieprz, po kilkunastu minutach dodaj olej i majonez, pozostaw na około dwie godziny. 


 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz