Składniki.
CIASTO
* 75 dag (4,5 szkl.)mąki pszennej wrocławskiej(500);
* ½ łyżki mąki ziemniaczanej;
* 6 żołtek;
* 1,5 marg.(375g)KASIA;
* ½ szkl cukru;
* 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia.
KREM
* 0,5 śmietany kremówki (30%);
* 2 „Śmietan-fixy”Dr.Oetkera;
* 2 łyżeczki cukru pudru;
WIERZCH
* 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego;
lub gotowego kajmaku;
* 30-40 szt orzechów włoskich.
Wykonanie.
Zagnieć ciasto, włóż do lodówki na ok 1godz. podziel na dwie części, upiecz placki. Blacha 24x34, temp 175ºC z teromoobiegiem (bez +15º), czas ok 25 minut, na jasno-brązowo. Wystudź.
Puszkę nie otwartą z mlekiem gotuj w garnku całkowicie przykrytą, w pozycji leżącej, 2,5 godziny na wolnym ogniu(pyrkotanie) pod przykryciem. Jeśli masz gotowy kajmak tą operację możesz pominąć.
Śmietanę ubij, w trakcie ubijania dodaj: cukier i pod koniec„Śmietan-fixy”.
Placki ciasta przełóż ubita śmietaną, na wierzch wyłóż lekko wystudzoną(letnią) masę kajmakową, połóż połówki orzechów, pozostaw na noc szczelnie owinięte w chłodnym miejscu.
Od rana możesz podawać ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz