sobota, 19 listopada 2011

Wątróbka drobiowa z orzechami

Składniki.
* 75 dag wątróbki drobiowej;
* 40 dag cebuli;
* 4 gruszki niezbyt dojrzałe;
* 15 dag orzecha włoskiego łuskanego(podzielonego na „ćwiartki”;
* ¾ szklanki mąki kukurydzianej;
* ½ łyżeczki pieprzu zielonego mielonego;
* 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
* 1 płaska łyżeczka soli
* ok 70 ml oleju z ryżu;
* 2 liście laurowe;
* 2 blaszki liścia lubczyku;
* ¼ łyżeczki cząbru.
Wykonanie.
Gruszki obierz, pozbaw gniazd nasiennych pokrój w ok 1,5 cm kostkę, cebule pokrój w piórka.
Wątróbkę oczyszczoną, dokładnie wymieszaj z mąką , obsmaż na 50 ml oleju w woku, na dość silnym ogniu, podlej lekko wodą, dodaj 2 liście laurowe, duś pod przykryciem, na krążku dystansowym.
W międzyczasie na drugiej patelni, na reszcie oleju zeszklij, nawet „zażółć” cebulkę, potem dodaj (pozostawiając tłuszcz na patelni) do wątróbki na wierzch, nie mieszaj. Wody dolej tyle aby całość wsadu była w powstałym sosie. Dodaj sól, pieprz, paprykę, cząber i lekko wymieszaj.
Na pozostałym tłuszczu obsmaż gruszki, na silnym ogniu, do lekkiego zbrązowienia, dodaj do wątróbki, całość wymieszaj, dodaj blaszki lubczyku oraz orzechy rozkładając je na całej powierzchni.
Po 10 minutach wymieszaj całość jeśli trzeba dopraw i pozostaw pod przykryciem jeszcze ok.5 minut.
Podawaj z kluskami kładzionymi, ziemniakami lub białym pieczywem. Surówka według gustu, ja zrobiłem z lekko kiszonego ogórka, pół na pół ze świeżym, w cieniutkie plasterki z dodatkiem małej cebulki, pieprzu zielonego i odrobiną oleju z pestek z winogron.
 

A może wątróbka? Czyli podroby rządzą!

2 komentarze:

  1. Połączenie orzechów i wątróbki? Interesujące połączenie, dzięki takim przepisom udowadniamy, iż wątróbka nie musi być nudna, a podroby niesmaczne. Bardzo fajny przepis. Dziękuję za udział w mojej akcji, pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis powstał zupełnie przypadkowo, bo moim Dziewczynom zaczynała wątróbka "parzyć zęby", a ten dodatek z dodatkiem niedojrzałej(!) gruszki okazał się strzałem w "10".
      Jedyna wada: w tym wydaniu wątróbka nie nadaje się do odgrzania, traci cały pierwotny, specyficzny smak wynikający z połączenia składników.
      Pozdrawiam
      Kazik

      Usuń